Градски парк е парк направен во град за намалување на загадувањето на воздухот и како место за релаксација и разонода. Правењето и одржувањето на еден градски парк е должност на градската управа, општината или пак на државната управа по извесни прилики. Некои паркови имаат игралишта, транспортна единица, езерце, спортско игралиште и др.

Пејзаж од Централниот парк во Њујорк

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди

Предлошка:Никулец од областа на урбанистиката