Список на градови во Луксембург

список на статии на Викимедија
(Пренасочено од Градови во Луксембург)

Градовите во Луксембург се утврдени со статут, но иако се водат како градови, всушност не се целовити урбани подрачја. Послични се на општините, но со поинаков правен статус. Старешините (фр. échevins) на градовите формално ги назначува Велевојводата, додека пак општинските старешини ги назначува министерот за внатрешни работи.[1]

Градовите во Луксембург

Список на градови

уреди
 
Луксембург
 
Диделанж
 
Вианден
Грб Име Кантон Округ Површина
(км2)
Население
(2005)
Прогласен
 
Вианден Вианден Дикирх 9,67 1.561 24 февруари 1843
 
Вилц Вилц Дикирх 19,37 4.587 24 февруари 1843
 
Гревенмахер Гравенмахер Гравенмахер 16,48 3.966 24 февруари 1843
 
Диделанж Еш-сир-Алзет Луксембург 21,38 17.618 4 август 1907
 
Дикирх Дикирх Дикирх 12,42 6.165 24 февруари 1843
 
Диферданж Еш-сир-Алзет Луксембург 22,18 19.005 4 август 1907
 
Етелбрук Дикирх Дикирх 15,18 7.364 4 август 1907
 
Ехтернах Ехтернах Гравенмахер 20,49 4.507 24 февруари 1843
 
Еш-сир-Алзет Еш-сир-Алзет Луксембург 14,35 28.000 29 мај 1906
 
Луксембург Луксембург Луксембург 51,46 76.420 24 февруари 1843
 
Ремих Ремих Гравенмахер 5,29 2.986 24 февруари 1843
 
Римеланж Еш-сир-Алзет Луксембург 6,83 4.495 4 август 1907

Наводи

уреди
  1. „Записник А, 1988, бр. 64“ (PDF). Централна законодавна служба. Архивирано од изворникот (PDF) на 2006-03-02. Посетено на 25 април 2008. (француски)