Градинар

лице што се занимава со градинарство

Градинар е лице кое одгледува и одржува растенија, особено градина. Ова подразбира лица со различни занимања и животни стилови кои се занимаваат со градинарство. Ова е веројатно најстарото занимање, од рекреативно во домашна градина, преку зелечуково или овоштарско градинарство за семејни потреби, до работник кој одржува зеленила за пари како главен градинар на голем посед.

Abel Grimmer - Spring - WGA10683.jpg
Андре Ле Нотр, градинарот на Версај

Поимот градинар се употребува и за градинарски дизајнери и пејзажни градинари, кои главно се занимаваат со проектирање (дизајн) на градини, а не со практичните аспекти на градинарството.

Градинарството има долга историја, и некои од градинарите се причуле заради нивната пионерска работа како Андре Ле Нотр и Кејпабилити Браун.

Градинарот како тема во уметностаУреди

  • „Градинар“ - суфиска приказна.[1]
  • „Царот и градинарот“ — турска народна приказна.[2]

ПоврзаноУреди

  1. Суфиски приказни. Скопје: Темплум, 2017, стр. 47.
  2. Волшебни сказни на балканските народи. Скопје: Просветно дело, Редакција „Детска радост“, 2004, стр. 80-81.