Готик-музика или готик-рок (анг. Gothic rock) — жанр на рок-музиката којшто потекнува од раните 1970-ти. Потекнува од панк рок/пост-панк бендовите. Готик музиката почнува да се како посебен жанр од 1980-те години.

The Sisters of Mercy кои настапија на фестивалот Мера Луна во 2005 година.