Готен

планина во Македонија

Готен — средновисока планина во Источна Македонија којашто ѝ припаѓа на Родопската зона. Највисок врв е Грамадник на надморска височина од 1.420 м.

Готен
планина
Поглед на Готен
Регион Балкан
Се граничи со Македонија Македонија
Највисока точка Грамадник
 - височина 1.420 м

Географија и местоположба

уреди

Планината се наоѓа помеѓу планините Огражден на исток и Плачковица на запад. Од Плачковица е одвоена со долината на Смилјанска Река, а од Огражден со длабоката клисура на Нивичанска Река. Помеѓу овие две речни долини се протега билото на Готен, на кое се издвојуваат врвовите: Грамадник (1.420 м), Аџи Чука (1.299 м) и Калбак Даши (1.178 м). Кон југ постепено се спушта во дното на Радовишката Котлина. Во подножјето на јужната падина се наоѓаат селата: Јаргулица, Покрајчево и Злеово.

Историски настани

уреди

На 6 април 1903 година, на планината се водела битката кај Готен, која била една од најголемите битки на Македонската револуционерна организација пред Илинденското востание на територијата на Македонија.

Спортски туризам

уреди

Во реонот на планината се наоѓа ловиштето „Џами Тепе”.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди

41°38′52″N 22°38′56″E / 41.64778° СГШ; 22.64889° ИГД / 41.64778; 22.64889