Господарот на прстените (филмска серија)

Господарот на прстенитефилмска трилогија, работена според книгите на Џ.Р.Р. Толкин. Серијалот се состои од следните филмови:

Постер од целата филмска трилогија влкучувајќи ликови и сцени од сите три филмови


Филмкиот серијал „Господарот на прстените“ постигнал голем комерцијален успех, т.е. трите филма оствариле заработка од над милијарда долари само во САД. Исто така, филмот освоил бројни награди, како што се седумнаесетте награди „Оскар“ (од вкупно 30 номинации). Инаку, првично, улогата на волшебникот Гандалф му била понудена на Шон Конери, но тој ја одбил улогата, со изговор дека не го разбира сценариото. Инаку, ако ја прифател понудата, Конери ќе станел најплатениот глумец во историјата на филмот, бидејќи било предвидено да заработи 15% од вкупната заработка филмот, со што тој би добил 450 милиони долари.[1]

Наводи уреди

  1. Наташа Спирова-Серафимова, „Хари Потер заработи седум милијарди долари, а Господарот на прстените 17 оскари“, Антена, број 900, 25.9.2015, стр. 10-11.