Големо Војводство Вирцбург

Големо Војводство Вирцбург (германски: Großherzogtum Würzburg) — германско големо војводство со центар во Вирцбург, кое постоело на почетокот на 19 век.

Големо Војводство Вирцбург
Großherzogtum Würzburg
Држава на Рајнски Сојуз
(1806–13)

1805–1814
Знаме Грб
Местоположба на Вирцбург
Големо Војводство Вирцбург во 1812 година
Главен град Вирцбург
Јазици Германски
Уредување Уставна монархија
Голем војвода
 -  1805–1814 Фердинанд
Историски период Наполеонови војни
 -  Пожунски мир 26 декември 1805
 -  Виенски конгрес 3 јуни 1814

Како последица на Договорот од Луневил од 1801 година, епископијата во Вирцбург била секуларизирана во 1803 година и доделена на Изборното Кнежевство на Баварија. Истата година Фердинанд III, поранешен Голем војвода од Тоскана, добил компензација со Изборното Кнежевство Салцбург. Во Пожунскиотмир на 26 декември 1805 година, Фердинанд го изгубил Салцбург од Австриското Царство, но добил компензација со територијата на Вирцбург, а Баварија ја отстапила во замена за Тирол.

Државата на Фердинанд била накратко позната како Изборно Кнежевство Вирцбург (Kurfürstentum Würzburg), но била издигната до статус на Големо Војводство по распаѓањето на Светото Римско Царство на 6 август 1806 година. Големото Војводство се приклучило на Рајнскиот Сојуз на 30 септември 1806 година. Во 1810 година го стекнала Швајнфурт.

По поразот на Наполеон во битката кај Лајпциг, Фердинанд го распуштил сојузот со Првото Француско Царство на 26 октомври 1813 година. Преку австриско-баварскиот договор од 3 јуни 1814 година, Фердинанд ги загубил своите имоти кон Кралството Баварија и Големото Војводство било распуштено. Фердинанд бил вратен во реконституираното Големо Војводство Тоскана од Конгресот на Виена. Римокатоличката епархија во Вирцбург била повторно воспоставена во 1821 година без привремена моќ.

Наводи

уреди
  • Кеблер, Герхард (1988). Historisches Lexikon der deutschen Länder (германски). Минхен: Верлаг Ц. Х. Бек. стр. 639. ISBN 3-406-33290-0.

Литература

уреди
  • Иво Стридингер:The Grand Duchy of Würzburg. Во весник за баварската државна историја (ZBLG), Том 6, 1933, стр. 250–256 (дигитална копија).
  • Волфганг Алтгелд, Матијас Стиклер (уред.) со соработка на Верена Спинлер: “Italy on the Main”. Grand Duke Ferdinand III of Tuscany as Elector and Grand Duke of Würzburg. (= Историски студии на Универзитетот во Вирцбург, том 7). Leidorf, Rahden/Westf 2007, ISBN 3-89646-839-1.
  • Антон Хруст: History of the Grand Duchy of Würzburg (1806–1814). The foreign policy of the Grand Duchy. Бекер, Вирцбург 1932 ( Publications of the Society for Franconian History. 9-та серија: Representations from Franconian History 1, ISSN  0930-8342)