Големи европски бањи

Големи европски бањи — наменски сојуз на 11 европски бањски градови кои се одликуваат со својата богата традиција и се наоѓаат на привремениот список на светско наследство на УНЕСКО.

Историскo казино во лековитата бања во Баден-Баден

Градовите се наоѓаат во Германија (Баден-Баден, Бад Емс, Бад Кисинген), Чешка (Франтишкови Лазне (Франценсбад), Карлови Вари, Марианске Лазне (Мариенбад), Австрија (Баден), Белгија (Спа), Франција (Виши), Италија (Монтекатини) и Обединетото Кралство (Бат).

Местата претставуваат историски лековити бањи, кои главно во 19. и раниот 20. век ги карактеризирале туризмот и лекувањето во Европа. Тие биле важни точки во развојот на глобалниот туризам. Еднакво важните приморски бањи не се вклучени во барањето за стекнување на статусот на светско културно наследство.

Надворешни врски уреди