Германски авиовселенски центар

Германскиот авиовселенски центар или ДЛР (германски: Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt e.V. или DLR) е германски национален истражувачки центар за авијација и вселенски летови. Член е на здружението Хелмхолц.

Германски авиовселенски центар
Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt e.V.
Dlr logo1.png
Основана1969
Главен штабБон-Оберкасел
УправникЈохан-Дитрих Вернер
Буџет$1,242 милијарди

Во своите истражувачки и развојни проекти се вклучени исто така и национални и меѓународни кооперативни програми. Централниот штаб на ГВЦ се наоѓа во Бон. Се финансира од германскиот буџет со 846 милиони € (1,242 милијарди $).

Надворешни врскиУреди

Координати:   50°51′10″N, 7°07′23″E