Герта Похорле (1 август 1910 - 26 јули 1937 година), професионално позната како Герда Таро, била германски еврејски воен фотограф активна за време на граѓанската војна во Шпанија . Таа се смета за прва жена фоторепортер што починала додека фотографирала на фронтовската линијата во војна..

Герда Таро

Таро била придружник и професионален партнер на фотографот Роберт Капа . Името „Роберт Капа“ првично бил прекар што го споделиле Таро и Капа (роден Ендре Фридман), изум со цел да се ублажи зголемената политичка нетрпеливост во Европа и да се привлече профитабилниот американски пазар. Значителен износ на она што се смета за рано дело на Роберт Капа, всушност го направила Таро.

Ран живот уреди

Похорле била родена на 1 август 1910 година во Штутгарт, Германија во Гизела Борал и Хајнрих Похорле, еврејско семејство од средна класа, кое неодамна емигрирало од Источна Галиција . Таму учела во Средното училиште „Кралицата Шарлот“ и подоцна учела во бизнис колеџот, поминувајќи една година во интернатот во Лозана .[1][2][3]

Во 1929 година, семејството се преселило во Лајпциг, непосредно пред подемот на нацистичка Германија. Таро се спротивставила на Националната социјалистичка германска работничка партија (името на нацистичката партија во Германија) и се заинтересирала за левичарската политика. Во 1933 година, по доаѓањето на власт нацистичката партија, таа била уапсена и приведена заради дистрибуирање на пропаганда против Национал Социјалистите. На крајот, целото домаќинство во Похорле било принудено да ја напушти Германија кон различни места. Таро, на 23-годишна возраст, се упатила кон Париз, додека нејзините родители се обиделе да стигнат до Мандатот Палестина (исто така позната како Ерец Јисраел во тоа време од Евреите кои барале да воспостават безбедна татковина). Нејзините браќа отишле во Англија. Таа повторно не го видела своето семејство.[3][4][5]

Кариера уреди

Кариерата на Таро била кратка, но со големо влијание врз фото-новинарството, особено во војната.

Публикации уреди

 • Capa, Robert (1938), Death in the Making, New York: Covici Friede, Photographs by Taro and Capa

Наводи уреди

Белешки

 1. Schaber, Irme; Whelan, Richard; Lubben, Kristen (2007). Gerda Taro: From the Collection of the International Center of Photography. Steidl/ICP. стр. 12, 162. ISBN 978-3-86521-532-1.
 2. Steinman, Ron (October 2007). „Capa and Taro: Together at Last“. The Digital Journalist.
 3. 3,0 3,1 Whelan, Richard (1994). Robert Capa: A Biography. University of Nebraska Press. ISBN 0-8032-9760-2.
 4. Diu, Nisha Lilia (9 December 2007). „Gerda Taro: the blonde of brunete“. The Telegraph. Посетено на 1 August 2018.
 5. „Exhibition: Gerda Taro“ (PDF). International Center of Photography. Архивирано од изворникот (PDF) на 16 November 2007. Посетено на 9 May 2008.

Понатамошно читање

 • Schaber, Irme (1994), Gerda Taro: photojournalist in the Spanish Civil War: a biography (германски), Marburg: Jonas, ISBN 978-3-89445-175-2
 • Olmeda, Fernando (2007), Gerda Taro, war photographer: journalism as a witness to history (шпански), Barcelona: Editorial Debate, ISBN 978-84-8306-702-4
 • Schaber, Irme; Lubben, Kristen; Whelan, Richard (2007), Gerta Taro (англиски), International Center of Photography and Steidl, ISBN 978-3865215321
 • Maspero, François (2008), Out of the Shadows: A Life of Gerda Taro (англиски), Souvenir, ISBN 978-0285638259
 • Arroyo, Lorna (2011). Documentalismo técnico en la Guerra Civil española. Inicios del fotoperiodismo moderno en relación a la obra de Gerda Taro [Technical documentation in the Spanish Civil War. Beginnings of modern photojournalism in relation to the work of Gerda Taro] (PhD) (in Spanish). Castellón: Universidad Jaime I.
 • Rogoyska, Jane (2013), Gerda Taro – Inventing Robert Capa, London: Jonathan Cape, ISBN 978-0224097130

Надворешни врски уреди