Гарденија Ајсек (поранешни презимиња Волтер и Макајаон) е микронеазиски едукатор и владин службеник. Ајсек е првата жена избрана во државниот законодавен дом Чук. [1] [2] Таа потоа стана првата жена - секретар на Одделот за образование на Федералните држави на Микронезија .[3] [4]

Историја уреди

Ајсек има диплома за бизнис администрација од Националниот универзитет во Калифорнија.[5] [6] Таа предавала на Факултетот во Микронезија и на Факултетот Северна Маријанас.[6] Додека била на Факултетот Северна Маријанас, таа станала директор на Факултетот за бизнис и угостителство.

Од 1997 до 2005 година, Ајсек била прва дама на државата Чук, додека нејзиниот тогашен сопруг Ансито Валтер бил гувернер.[5][7] Во овој период, Ајсек била првата жена што била член на Одборот на регенти во Факултетот во Микронезија.[5][8] Исто така Ајсек му помогнала на нејзиниот брат да го води нивниот семеен бизнис, одморалиштето Blue Lagoon, кое се наоѓа во близина на Меморијалниот музеј Кимиуо Ајсек именуван по нивниот татко.[9] [10]

Кариера во Владата уреди

Ајсек стана првата жена - директор на Државниот оддел за образование на Чук,[8] и ја задржала улогата од 2010 до 2014 година. За време на нејзиниот мандат, таа водела напори за реформи во образованието сè додека не била отпуштена од Одборот за образование на Чук.[11] Ајсек тужела за неправедно отпуштање.

Во 2017 година, Ајсек станала првата жена избрана во државното законодавство на Чук, [1] откако победила со голема разлика.[10] Додека служела во државниот сенат, таа била делегат на Асоцијацијата на законодавни тела на Пацифичките Острови.[12] Во 2021 година, Ајсек добила благослов од претседателот Дејвид Пануело како секретарка на Одделот за образование на Федералните држави на Микронезија .[3] Ајсек помогнала да се обезбеди инвестиција од 17.700.000 американски долари од Светската банка во 2022 година со цел да се подобруви образовниот систем и стручната обука во земјата.[13] Во изјавата, претседателот Пануело рекол: „Не можам да изразам со зборови колку сум горд на секретарката Ајсек и нејзиниот тим во Министерството за образование, и колку сме благодарни за финансиската поддршка на Светска банката за овој проект“. [13]

Наводи уреди

 1. 1,0 1,1 Bryce, Bindi (2017-03-16). „First woman to enter Chuuk state senate promises to bring big changes“. ABC Radio Australia (англиски). Посетено на 2022-01-06.
 2. Island Times Staff (2017-03-31). „Newly elected and returning members of the Chuuk Legislature undergo in-depth orientation“. Island Times (англиски). Посетено на 2022-01-06.
 3. 3,0 3,1 Clark, Richard (2021-10-08). „President Panuelo Swears in the Honorable Ausen Lambert, the Honorable Gardenia Aisek, the Honorable Marcus Samo, and the Honorable Elina Akinaga“. FSM Government (англиски). Архивирано од изворникот на 2023-03-02. Посетено на 2023-03-02.
 4. „IPIKU Directors“. IPIKU (англиски). Посетено на 2023-03-02.
 5. 5,0 5,1 5,2 „Senator Gardenia Aisek“. Pacific Women in Politics (англиски). Посетено на 2023-03-02.
 6. 6,0 6,1 Sain, Lucille (2011-11-02). „Executive Director of Education, Chuuk State, Ms. Gardenia Aisek“. The Fourth Branch (англиски). Посетено на 2023-03-02.
 7. „Update from the President's Office - No. 194“. College of Micronesia-FSM (англиски). 2001-09-26. Посетено на 2023-03-10.
 8. 8,0 8,1 Lee (2020-02-23). „Chuuk gubernatorial hopefuls visit Saipan“. MARIANAS VARIETY NEWS & VIEWS (англиски). Посетено на 2023-03-02.
 9. „Blue Lagoon Resort, Truk, Micronesia“. Undercurrent (англиски). November 2008. Посетено на 2023-03-02.
 10. 10,0 10,1 Reklai, L.N. (2017-12-12). „Aisek's a trailblazer as first female senator in Chuuk“. Island Times (англиски). Посетено на 2023-03-02.
 11. Raatior, Dr. Vid (2014-12-20). „Chuuk Education Board Fired DOE Director“. Chuuk Reform Movement (англиски). Посетено на 2023-03-10.
 12. Encinares, Erwin (2019-12-05). „APIL delegates gather on Saipan for 60th meeting“. The Saipan Tribune (англиски). Посетено на 2023-03-02.
 13. 13,0 13,1 FSMPublic Information (2022-06-04). „Thanks to Generous Support from the World Bank, the FSM Skills & Employability Enhancement Project Seeks to Update Vocational Curriculum, Provide Vocational Grants, and Rebuild PATS as the FSM Skills Academy“. Embassy of the Federated States of Micronesia (англиски). Посетено на 2023-03-10.