Вулкански островостров кој настанал по вулкански пат, често на места наречени врели точки. Невулканските (ниски) острови се разликуваат од нив по тоа што настануваат со таложење или тектонско издигање на корален гребен[1] (кои обично се образуваат на потопени вулкани).

Моореја — вулкански остров со сè уште забележителен средиштен дел.
Стромболи е еден од осумте Липарски Островивулкански лак северно од Сицилија.

Дефиниција и настанок уреди

Постојат низа вулкански острови кои вушност немаат планина, туку се издигаат само малку над морското ниво, и напати се сметаат за островчиња или карпи.

Вулканските и невулканските острови честопати се среќаваат во непосредна близина, особено во подрачјето на Јужниот Тихи Океан, каде ниските острови се сместени на ободните гребени кои ги окружуваат вулканските острови.

Животоподобност за човекот уреди

Разликите во геологијата и топографијата помеѓу вулканските и невулканските острови имаат големо значење за погодноста за живот: вулканските острови над извесна висина најчесто имаат подземна вода, додека пак ниските немаат и со тоа ја ограничуваат животоподобноста за човекот.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Murphy, Raymond E. (July 1949). „"High" and "Low" Islands in the Eastern Carolines“. Geographical Review. American Geographical Society. 39 (3): 425–439. doi:10.2307/210643. JSTOR 210643.

Надворешни врски уреди