Вук Драшковиќ

српски политичар

Вук Драшковиќ е роден на 29 неоември 1946 година. Тој е српски политичар и претседател на Српското движење за одбрана. Тој бил потпретседател на владата СРЈ и министер за надворешни работи во државната заедница на Србија и Црна Гора.

Вук Драшковиќ
Роден 1946 11 29
Меѓа,  СФРЈ
Националност Србин
Занимање книжевник, политичар
Сопружник Даница Драшковиќ

Животопис

уреди

Дипломирал на правен факлутет во универзитетот во Белград 1968. Од 1963 до 1980 работел ако новинар за југословенска новинарска агенција Танјуг. исто така бил член на Сојузот на комунистите на Југославија и шеф на кабинетот на југословенскиот претседател Мике Шпиљка. Роден е во селото Меќа во семејство комунисти од Хрватска. Основно Училиште завршил во Подолнини, гимназија во Гацка, а дипломирал на павниот факлутет во Белград. Оженет е со Даница Драшковиќ. Потекнува од партизански семејство, неговиот татко бил комунист и партизан за време на НОР, што влиаело на него да биде комунист и член на Сојузот комунисти на Југославија. во 1990 година по распаѓањето на Сојузот на комунисти на Југославија станува водич на антикомунизмот и националноста кој се залагале за Гплема Србија и рехабилитација на движењто на четник заедо со Воислав Шешељ. По неколку години го мења својот политички став и станува поддржувач на Сојузот на Соединетите Американски Држави и државите кои се членики на Европската Унија и Нато. По распаѓањто на Српската народна одбрана, тој основал партијата за српското движење за одбрана. Во тој период двапати бил уапсен. Прв па по деветтомартовската демонстрација во 1991 година кога прошол три дена во притвор. Следниот пат е притворен со својата сопруга Даница јуни 1993 година кога се осудени на два месеци притвор и кога ја пршле најсуровата полициска тортура. Двајцата се ослободени благодарение на притисокот водечки државници и органи на меѓународната заедница.