Војводство Ополе (полски: Księstwo Opolskie; германски: Herzogtum Oppeln; чешки: Opolské knížectví) — едно од Војводствата на Шлеска, основано во 1172 година. Нејзин главен град бил Ополе во Горна Шлеска.

Војводство Ополе
Księstwo Opolskie (Полски)
Herzogtum Oppeln (Германски)
Opolské knížectví (Чешки)

1172–1202

1281–1532Грб

Местоположба на Ополе
Шлеска 1172-77: Војводството Раќибуж (жолто), Војводството Ополе (зелено)
Главен град Ополе
Јазици Полски, Германски,(Чешки)
Вероисповед
Уредување Војводствo на Шлеска
Историски период Среден век
 -  Поделен од Вроцлав 1172
 -  Обединет со Раќибуж 1202
 -  Разделен од Раќибуж 1281
 -  Вазал на Бохемија 1327
 -  Припоен кон Бохемија 1532
 -  Припоен кон Прусија 1742