Војводство Раќибуж

Војводство Рациборц (полски: Księstwo raciborskie; германски: Herzogtum Ratibor; чешки: Ratibořské knížectví) — едно од Војводствата на Шлеска, основано во 1172 година. Нејзин главен град бил Раќибуж во Горна Шлеска.

Војводство Раќибуж
Księstwo raciborskie (Полски)
Herzogtum Ratibor (Германски)
Ratibořské knížectví (Чешки)

1172–1202

1281–1521Грб

Местоположба на Раќибуж
Шлеска 1172-77: Војводството Раќибуж (жолто), Војводството Ополе (зелено)
Главен град Раќибуж
Јазици Полски, Германски,(Чешки)
Вероисповед
Уредување Војводствo на Шлеска
Историски период Среден век
 -  Поделен од Вроцлав 1172
 -  Обединет со Ополе 1202
 -  Разделен од Ополе 1281
 -  Вазал на Бохемија 1327
 -  Припоен кон Бохемија 1532