Воихна (14 век) ― кесар, управник на Драма и на околните територии.[1]

За управник бил назначен во 1348 година од царот Душан, со кого бил роднински поврзан. По смртта на Душан се осамостоил. Неговата ќерка Ефимија била мажена за господарот на Сер, Јован Углеша. Последен пат се споменува во 1360 година.[1]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 д-р Стојан Киселиновски и др. (2000). Македонски историски речник. Скопје: ИНИ. стр. 113. ISBN 9989-624-46-1. Недостасува |author1= (help)