Воена патека (филм од 1951)

Воена патека (англиски: Warpath) е американски филм од 1951 година, во режија на Бајрон Хаскин (Byron Haskin), а според сценариото на Френк Грубер (Frank Gruber), засновано според неговата книга Broken Lance. Главните улоги ги играат: Едмонд О'Брајан (Edmond O'Brien), Дин Џегер (Dean Jagger), и Форест Такер (Forrest Tucker).

Содржина уреди

Џон Викерс (го игра О'Брајан) успева да го пронајде еден од тројцата убијци на саканата жена. Пред да умре, злосторникот му кажува дека другите двајца ѝ се придружиле на американската коњаница. Поради тоа, Викерс, како поранешен офицер, воден од одмаздата ѝ се придружува на коњаницата на генералот Кастер...

Наводи уреди