Водна детелина
Научна класификација
Царство: Растенија
Нерангирано: Скриеносеменици
Нерангирано: Евдикоти
Нерангирано: Астериди
Ред: Ѕвездолики
Семејство: Menyanthaceae
Род: Menyanthes
L. 1753
Вид: M. trifoliata
Научен назив
Menyanthes trifoliata
L.

Водната детелина или уште мочуриштен трилистник или горчивче или горчлива детелина (лат. Menyanthes trifoliata L.) е тревесто повеќегодишно растение од семејството Menyanthaceae. Расте низ заблатени места, мочуришта, крај реки.[1]

Лековитост

уреди

Корисен дел од ова растение се листовите кои се берат за време на цветањето од мај до јули. Во својот хемиски состав содржат горчливи гликозиди од иридоиден тип, флавоноиди, органски киселини, масти, и друго. Дејствува антивоспалително, односно ја намалува телесната температура.

Надворешни врски

уреди

Наводи

уреди
  1. Godwin, K. S., Shallenberger, J., Leopold, D. J., and Bedford, B. L. (2002). Linking landscape properties to local hydrogeologic gradients and plant species occurrence in New York fens: a hydrogeologic setting (HGS) framework. Wetlands, 22, 722–37. Table 3.