Водач и следач (танц)

Водач и следач се улогите на двата партнера во некои типови на партнерски танци. Кога парот е од различни родови, традиционално машкиот танчер е водач, а партнерката е следач. Водачот е типично одговорен за водење на парот и иницирање на нови танцови варијации, а во случај на импровизирани и друштвени танци и за одредување на танцовите варијации. Следачот е одговорен за одредување на стилизацијата на танцот и има целосна слобода во оставањето на свој уметнички белег. Водачот ги комуницира своите избори на следачот преку лесни физички и визуелни сигнали, при што парот изгледа координирано и елегантно[1].

НаводиУреди

  1. DeMers, Joseph Daniel (2013-04-01). "Frame matching and ΔPTED: a framework for teaching Swing and Blues dance partner connection". Research in Dance Education. 14 (1): 71–80. doi:10.1080/14647893.2012.688943. ISSN 1464-7893.