Виракоча е лик од митологијата на Инките и бог на сè. На почетокот бил главен бог, но кога Пачакутек станал Инка, ги сменил значењата на Виракоча и Инти[1].

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Mathieu Viau-Courville: Spatial configuration in Tiwanaku art. A review of stone carved imagery and staff gods Boletín del Museo Chileno de Arte Precolombino, Vol. 19, No. 2 (2014), p. 15–16