Википедија:Почетен курс (Слики)

Кратенки:
ВП:ПКСЛ

На оваа страница е објаснето како да внесувате слики во статии ја Викиедија корисејќи викитекст. Ова е едно од најчесто поставуваните прашања. Тука се опишани можностите за укажување на сместувањето, алтернативниот текст, описот, големината и врските, а содржи и совети за панорами и како да избегнете напластување на сликите. Постои и технички документ кајшто се обработува синтаксата. Истата синтакса важи како за податотеките од Википедија, така и за оние од Ризницата. Ако ви треба помош со подигање на слики, или пак при избор на соодветна слика за некоја статија, погледајте ги правилата за употреба на слики и Прирачникот за стилот. Сликите од највеќето страници на интернет се заштитени со авторски права и не смеат да се подигаат. Погледајте: правилата за авторски права. Подигнете ја сликата со што повисока резолуција, но податотеката не треба да има повеќе од 100 мегабајти.

Пред да ставите некоја слика во статија, погледајте ја нејзината страница за опис за да проверите дали е јасно наведен нејзиниот авторски правен статус, по можност со една од ознаките за лиценци на слики.

Минијатури уреди

Вообичаен начин на ставање на сликите е со вметнување на редот „[[Податотека:...|мини|...]]“, како што е прикажано подолу. Ист резултат ќе добиете ако наместо „Податотека:“ ставите „Слика:“. Се прифаќаат и англиските „File:“ и „Image:“. Ознаката „мини“ создава минијатура - намалена верзија на изворната слика. Постојат неколку можности за сместување на минијатурата и менување на нејзината големина.

Сместување лево уреди

Минијатурите по основно автоматски се сместуваат во десниот дел на страницата, а текстот се распоредува околу нив. Меѓутоа се случува инфокутиите (кои секогаш одат десно) да се судрат со сликата, па затоа во првиот пример објаснуваме како се сместуваат „лево“. Еве како изгледа така сместената слика:

[[Податотека:Wikipedesketch.png|мини|лево|алт=Нацртана стоногалка како чита книги и пишува на пренослив сметач.|Стоногалка ја уредува статијата „[[Многуноги]]“.]]
 
Стоногалка ја уредува статијата „Многуноги“.

Горенаведениот текст укажува дека името на податотеката е „Wikipedesketch.png“, типот на сликата е „мини“, а порамнувањето е „лево“. Алтернативниот текст гласи „Нацртана стоногалка како чита книги и пишува на пренослив сметач.“, а описот вели: „Стоногалка ја уредува статијата ,Многуноги’.“ Читателот на Википедија може да ја стисне минијатурата, или пак иконката со две квадратчиња   под неа, и така ќе му се појави страницата на податотеката кајшто сликата може да се види во нејзината изворна големина.

Иако текстот погоре може да фати повеќе редови, фактичкиот текст на сликата фаќа еден ред, бидејќи користи празни места без да бара нов ред (продолжува во истиот до бесконечност). Ознаката „[[“ и првата „|“ мора да бидат во истиот ред. Другите празни места и нови редови се занемаруваат ако стојат до знак „|“ или пак внатре во квадратните загради. Некои делови од синтаксата на сликата како „алт=“ не допуштаат празни места и нови редови, па затоа најлесниот начин да знаете дека не сте згрешиле е да ги изоставите сите непотребни празни места и нови редови.

Алтернативниот текст е наменет за лица со хендикепиран вид. Честопати описот или статијата не ја опишува сликата како што треба, па во тој случај можете да напишете алт=опис или алт=видете во соседниот текст. Ако додавате дополнителен алтернативен текст, тоа треба да биде концизен опис што е согласен на правилата за содржини. Погледајте: Википедија:Алтернативен текст за слики. За разлика од алтернативниот текст, описот може да содржи вики-ознаки како „[[Многуноги]]“. Описот се прикажува под самата слика.

Еве повторно еден пример, но овојпат со обоен текст за пополнување (lorem ipsum) со (*), што означува каде во текстот стои синтаксата на сликите:

[[Податотека:Wikipedesketch.png|мини|лево|алт=Нацртана стоногалка како чита книги и пишува на пренослив сметач.|Стоногалка ја уредува статијата „[[Многуноги]]“.]]

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.*

 
Стоногалка ја уредува статијата „Многуноги“.

*

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Curabitur pretium tincidunt lacus. Nulla gravida orci a odio. Nullam varius, turpis et commodo pharetra, est eros bibendum elit, nec luctus magna felis sollicitudin mauris. Integer in mauris eu nibh euismod gravida. Duis ac tellus et risus vulputate vehicula. Donec lobortis risus a elit. Etiam tempor. Ut ullamcorper, ligula eu tempor congue, eros est euismod turpis, id tincidunt sapien risus a quam. Maecenas fermentum consequat mi. Donec fermentum. Pellentesque malesuada nulla a mi. Duis sapien sem, aliquet nec, commodo eget, consequat quis, neque. Aliquam faucibus, elit ut dictum aliquet, felis nisl adipiscing sapien, sed malesuada diam lacus eget erat. Cras mollis scelerisque nunc. Nullam arcu. Aliquam consequat. Curabitur augue lorem, dapibus quis, laoreet et, pretium ac, nisi. Aenean magna nisl, mollis quis, molestie eu, feugiat in, orci. In hac habitasse platea dictumst.

Сместување десно уреди

Викито ја сместува минијатурата десно по основно (автоматски):

[[Податотека:Wikipedesketch.png|мини|алт=Нацртана стоногалка како чита книги и пишува на пренослив сметач.|Стоногалка ја уредува статијата „[[Многуноги]]“.]]
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.*
 
Стоногалка ја уредува статијата „Многуноги“.
*Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Curabitur pretium tincidunt lacus. Nulla gravida orci a odio. Nullam varius, turpis et commodo pharetra, est eros bibendum elit, nec luctus magna felis sollicitudin mauris. Integer in mauris eu nibh euismod gravida. Duis ac tellus et risus vulputate vehicula. Donec lobortis risus a elit. Etiam tempor. Ut ullamcorper, ligula eu tempor congue, eros est euismod turpis, id tincidunt sapien risus a quam. Maecenas fermentum consequat mi. Donec fermentum. Pellentesque malesuada nulla a mi. Duis sapien sem, aliquet nec, commodo eget, consequat quis, neque. Aliquam faucibus, elit ut dictum aliquet, felis nisl adipiscing sapien, sed malesuada diam lacus eget erat. Cras mollis scelerisque nunc. Nullam arcu. Aliquam consequat. Curabitur augue lorem, dapibus quis, laoreet et, pretium ac, nisi. Aenean magna nisl, mollis quis, molestie eu, feugiat in, orci. In hac habitasse platea dictumst.

Без околен текст уреди

Иако највеќето минијатури се ставаат на десно или на лево, со текст околу нив, минијатурата можете да ја поставите самостојно, без околен текст. Еден начин да го изведете тоа е да ја ставите во средина на страницата, со кодот „центар“:

[[Податотека:Wikipedesketch.png|мини|центар|алт=Нацртана стоногалка како чита книги и пишува на пренослив сметач.|Стоногалка ја уредува статијата „[[Многуноги]]“.]]
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.*
 
Стоногалка ја уредува статијата „Многуноги“.
*Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Можете сликата да ја ставите лево, без околен текст, со кодот „нема“:

[[Податотека:Wikipedesketch.png|мини|none|алт=Нацртана стоногалка како чита книги и пишува на пренослив сметач.|Стоногалка ја уредува статијата „[[Многуноги]]“.]]
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.*
 
Стоногалка ја уредува статијата „Многуноги“.
*Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Големина на минијатурите уреди

Минијатурата по основно е наместена на 220 пиксели (п). Оваа големина им е прикажува на читателите кои не се најавени и на корисниците што ја немаат изменето во нивните нагодувања. Основната големина можете да ја смените во „мои нагодувања“, па во „Изглед:Податотеки“. Можностите се 120п, 150п, 180п, 200п, 220п, 250п и 300п. Секоја слика потесна од претпочитаната ширина се прикажува во изворната (потенсна) ширина.

Системот знае да прикаже тенки, високи слики во преголеми димензии. На пример:

[[Податотека:Amun.svg|мини|алт=Профил на човек во староегипетска облека. Има црвено-кафена кожа и на главата носи шлем со високи жолти перја.|Египетскиот бог Амон, насликан пред Амарнскиот период]]
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.*
 
Египетскиот бог Амон, насликан пред Амарнскиот период
*Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Curabitur pretium tincidunt lacus. Nulla gravida orci a odio. Nullam varius, turpis et commodo pharetra, est eros bibendum elit, nec luctus magna felis sollicitudin mauris. Integer in mauris eu nibh euismod gravida. Duis ac tellus et risus vulputate vehicula. Donec lobortis risus a elit. Etiam tempor. Ut ullamcorper, ligula eu tempor congue, eros est euismod turpis, id tincidunt sapien risus a quam. Maecenas fermentum consequat mi. Donec fermentum. Pellentesque malesuada nulla a mi. Duis sapien sem, aliquet nec, commodo eget, consequat quis, neque. Aliquam faucibus, elit ut dictum aliquet, felis nisl adipiscing sapien, sed malesuada diam lacus eget erat. Cras mollis scelerisque nunc. Nullam arcu. Aliquam consequat. Curabitur augue lorem, dapibus quis, laoreet et, pretium ac, nisi. Aenean magna nisl, mollis quis, molestie eu, feugiat in, orci. In hac habitasse platea dictumst.

Fusce convallis, mauris imperdiet gravida bibendum, nisl turpis suscipit mauris, sed placerat ipsum urna sed risus. In convallis tellus a mauris. Curabitur non elit ut libero tristique sodales. Mauris a lacus. Donec mattis semper leo. In hac habitasse platea dictumst. Vivamus facilisis diam at odio. Mauris dictum, nisi eget consequat elementum, lacus ligula molestie metus, non feugiat orci magna ac sem. Donec turpis. Donec vitae metus. Morbi tristique neque eu mauris. Quisque gravida ipsum non sapien. Proin turpis lacus, scelerisque vitae, elementum at, lobortis ac, quam. Aliquam dictum eleifend risus. In hac habitasse platea dictumst. Etiam sit amet diam. Suspendisse odio. Suspendisse nunc. In semper bibendum libero.

Proin nonummy, lacus eget pulvinar lacinia, pede felis dignissim leo, vitae tristique magna lacus sit amet eros. Nullam ornare. Praesent odio ligula, dapibus sed, tincidunt eget, dictum ac, nibh. Nam quis lacus. Nunc eleifend molestie velit. Morbi lobortis quam eu velit. Donec euismod vestibulum massa. Donec non lectus. Aliquam commodo lacus sit amet nulla. Cras dignissim elit et augue. Nullam non diam. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. In hac habitasse platea dictumst. Aenean vestibulum. Sed lobortis elit quis lectus. Nunc sed lacus at augue bibendum dapibus.

Исправени слики

Можноста „исправено“ може да го исправи ова, со тоа што му кажува на системот за распоредување дека сликата треба да се прикаже потесно од вообиченото:

[[Податотека:Amun.svg|мини|исправено|алт=Профил на човек во староегипетска облека. Има црвено-кафена кожа и на главата носи шлем со високи жолти перја.||Египетскиот бог Амон, насликан пред Амарнскиот период]]
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.*
 
Египетскиот бог Амон, насликан пред Амарнскиот период
*Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Curabitur pretium tincidunt lacus. Nulla gravida orci a odio. Nullam varius, turpis et commodo pharetra, est eros bibendum elit, nec luctus magna felis sollicitudin mauris. Integer in mauris eu nibh euismod gravida. Duis ac tellus et risus vulputate vehicula. Donec lobortis risus a elit. Etiam tempor. Ut ullamcorper, ligula eu tempor congue, eros est euismod turpis, id tincidunt sapien risus a quam. Maecenas fermentum consequat mi. Donec fermentum. Pellentesque malesuada nulla a mi. Duis sapien sem, aliquet nec, commodo eget, consequat quis, neque. Aliquam faucibus, elit ut dictum aliquet, felis nisl adipiscing sapien, sed malesuada diam lacus eget erat. Cras mollis scelerisque nunc. Nullam arcu. Aliquam consequat. Curabitur augue lorem, dapibus quis, laoreet et, pretium ac, nisi. Aenean magna nisl, mollis quis, molestie eu, feugiat in, orci. In hac habitasse platea dictumst.

Fusce convallis, mauris imperdiet gravida bibendum, nisl turpis suscipit mauris, sed placerat ipsum urna sed risus. In convallis tellus a mauris. Curabitur non elit ut libero tristique sodales. Mauris a lacus. Donec mattis semper leo. In hac habitasse platea dictumst. Vivamus facilisis diam at odio. Mauris dictum, nisi eget consequat elementum, lacus ligula molestie metus, non feugiat orci magna ac sem. Donec turpis. Donec vitae metus. Morbi tristique neque eu mauris. Quisque gravida ipsum non sapien. Proin turpis lacus, scelerisque vitae, elementum at, lobortis ac, quam. Aliquam dictum eleifend risus. In hac habitasse platea dictumst. Etiam sit amet diam. Suspendisse odio. Suspendisse nunc. In semper bibendum libero.

Proin nonummy, lacus eget pulvinar lacinia, pede felis dignissim leo, vitae tristique magna lacus sit amet eros. Nullam ornare. Praesent odio ligula, dapibus sed, tincidunt eget, dictum ac, nibh. Nam quis lacus. Nunc eleifend molestie velit. Morbi lobortis quam eu velit. Donec euismod vestibulum massa. Donec non lectus. Aliquam commodo lacus sit amet nulla. Cras dignissim elit et augue. Nullam non diam. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. In hac habitasse platea dictumst. Aenean vestibulum. Sed lobortis elit quis lectus. Nunc sed lacus at augue bibendum dapibus.

Можноста „исправено“ обично ја дава сликата 75% од основната широчина. Точната ширина се пресметува почнувајќи од основно-зададената ширина на минијатурата, која потоа се множи со 0.75 и се заокружува на најблискиот множител на 10. Ако зададената обично е 220п, тогаш исправената верзија ќе биде широка 170п. Ако ја промените основната ширина во опсег од 120п до 300п, ќе добиете исправена слика со ширина од 90п до 230п.

Понатамошно намалување на исправените слики

Ако факторот на исправеност од 0.75 е преголем или премал, тогаш можете да назначите свој. Фактор 1.0 значи дека се користи основно-зададената ширина, што е исто како воопшто да не сте навеле „исправено“/ помал или поголем фактор од 1.0 дава помала или поголема слика од основната. На пример:

[[Податотека:Amun.svg|мини|исправено=0.56|алт=Профил на човек во староегипетска облека. Има црвено-кафена кожа и на главата носи шлем со високи жолти перја.|Египетскиот бог Амон, насликан пред Амарнскиот период.|Египетскиот бог Амон, насликан пред Амарнскиот период]]
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.*
 
Египетскиот бог Амон, насликан пред Амарнскиот период
*Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Curabitur pretium tincidunt lacus. Nulla gravida orci a odio. Nullam varius, turpis et commodo pharetra, est eros bibendum elit, nec luctus magna felis sollicitudin mauris. Integer in mauris eu nibh euismod gravida. Duis ac tellus et risus vulputate vehicula. Donec lobortis risus a elit. Etiam tempor. Ut ullamcorper, ligula eu tempor congue, eros est euismod turpis, id tincidunt sapien risus a quam. Maecenas fermentum consequat mi. Donec fermentum. Pellentesque malesuada nulla a mi. Duis sapien sem, aliquet nec, commodo eget, consequat quis, neque. Aliquam faucibus, elit ut dictum aliquet, felis nisl adipiscing sapien, sed malesuada diam lacus eget erat. Cras mollis scelerisque nunc. Nullam arcu. Aliquam consequat. Curabitur augue lorem, dapibus quis, laoreet et, pretium ac, nisi. Aenean magna nisl, mollis quis, molestie eu, feugiat in, orci. In hac habitasse platea dictumst.

Fusce convallis, mauris imperdiet gravida bibendum, nisl turpis suscipit mauris, sed placerat ipsum urna sed risus. In convallis tellus a mauris. Curabitur non elit ut libero tristique sodales. Mauris a lacus. Donec mattis semper leo. In hac habitasse platea dictumst. Vivamus facilisis diam at odio. Mauris dictum, nisi eget consequat elementum, lacus ligula molestie metus, non feugiat orci magna ac sem. Donec turpis. Donec vitae metus. Morbi tristique neque eu mauris. Quisque gravida ipsum non sapien. Proin turpis lacus, scelerisque vitae, elementum at, lobortis ac, quam. Aliquam dictum eleifend risus. In hac habitasse platea dictumst. Etiam sit amet diam. Suspendisse odio. Suspendisse nunc. In semper bibendum libero.

Ниски, а широки слики

Ниски, а широки слики понекогаш се подобруваат ако им се стави фактпр на „исправено“ поголем од 1.0. Факторите над 2.5 зодаваат големи слики шт ознаат да прават проблеми кај некои прелистувачи. Еден начин за работа со големи слики е опишан во поднасловот „Панорами“ подолу. Иако многу типови на слики како JPEG и PNG не се баш погодни за зголемување, векторските формати како SVG остануваат непроменети во квалитетот. На пример:

[[Податотека:Köppen-vereinfacht.svg|мини|центар|исправено=2.0|алт=Карта на светот. Од северна Африка до средна Кина се протега жолто-кафеав појас. Најголемиот дел од Австралија, делови од јужна Африка и западниот дел на Америка се исто така жолто-кафеави. Темнозелената предоминира на северната полутопка. Светлозелените нијанси покриваат голем дел од површините близу екваторот. Поларните подрачја се со бело, северниот е обрабен ос светлосино.|Макроклими во светот. Жолто-кафеавата боја означува пустина, темнозелената означува влажна континентална клима, а светлозеленото значи тропска дождовна шума. Светлосиното и белото претставуваат тундра и ледена покривка.]]
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.*
 
Макроклими во светот. Жолто-кафеавата боја означува пустина, темнозелената означува влажна континентална клима, а светлозеленото значи тропска дождовна шума. Светлосиното и белото претставуваат тундра и ледена покривка.
*Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Curabitur pretium tincidunt lacus. Nulla gravida orci a odio. Nullam varius, turpis et commodo pharetra, est eros bibendum elit, nec luctus magna felis sollicitudin mauris. Integer in mauris eu nibh euismod gravida. Duis ac tellus et risus vulputate vehicula. Donec lobortis risus a elit. Etiam tempor. Ut ullamcorper, ligula eu tempor congue, eros est euismod turpis, id tincidunt sapien risus a quam. Maecenas fermentum consequat mi. Donec fermentum. Pellentesque malesuada nulla a mi. Duis sapien sem, aliquet nec, commodo eget, consequat quis, neque. Aliquam faucibus, elit ut dictum aliquet, felis nisl adipiscing sapien, sed malesuada diam lacus eget erat. Cras mollis scelerisque nunc. Nullam arcu. Aliquam consequat. Curabitur augue lorem, dapibus quis, laoreet et, pretium ac, nisi. Aenean magna nisl, mollis quis, molestie eu, feugiat in, orci. In hac habitasse platea dictumst.

Ширина во пиксели

Исто така можете и точно да ја назначите ширината на сликата. Ова обично треба да е барем 300п. Сликите пошироки од 550п може да предизвикаат проблеми кај некои прелистувачи, согласно кажаното погоре.

[[Податотека:Köppen-vereinfacht.svg|мини|центар|400п|алт=Карта на светот. Од северна Африка до средна Кина се протега жолто-кафеав појас. Најголемиот дел од Австралија, делови од јужна Африка и западниот дел на Америка се исто така жолто-кафеави. Темнозелената предоминира на северната полутопка. Светлозелените нијанси покриваат голем дел од површините близу екваторот. Поларните подрачја се со бело, северниот е обрабен ос светлосино.|Макроклими во светот. Жолто-кафеавата боја означува пустина, темнозелената означува влажна континентална клима, а светлозеленото значи тропска дождовна шума. Светлосиното и белото претставуваат тундра и ледена покривка.]]
 
Макроклими во светот. Жолто-кафеавата боја означува пустина, темнозелената означува влажна континентална клима, а светлозеленото значи тропска дождовна шума. Светлосиното и белото претставуваат тундра и ледена покривка.
Висина во пиксели

Ако сакате точно да назначите висина за сликата, оставајќи ја ширината сама сразмерно да се одреди, ставете „x“ (латиничната буква „икс“) пред големината. Во следниов пример на сликата ѝ се одредува висина од 60п:

[[Податотека:Flag of Scotland.svg|мини|центар|x60п|алт=Бел дијагонален крст на сина позадина|Знамето на Шкотска]]
 
Знамето на Шкотска
Ширина или височина во пиксели, зависно која дава помала слика


Ако ги назналчите и ширината и висината на сликата, сликата ќе ја смени големината според помалата вредност од двете. Вака сликата просторно ќе одговара на извесно поле, без разлика на нејзината фактичка големина. Бидејќи Податотека:Flag of Scotland.svg е со пропорции (сооднос) 5×3, ако назначите ширина од 120п, ќе добиете слика од 120×72п, а ако назначите висина од 60п, ќе добиете слика од 100×60п. Така, полето со димензии „120x60п“ ја дава помалата слика (т.е. таа од 100×60п):

[[Податотека:Flag of Scotland.svg|мини|центар|120x60п|алт=Бел дијагонален крст на сина позадина|Знамето на Шкотска]]
 
Знамето на Шкотска
Број на пиксели наспроти фактори на исправеност

Иако износите на пиксели се полесни за работа од фекторите на исправеност, тие впрочем не даваат така добра можност за прилагодување колку факторите. На пример, ако сликата содржи извесни детаљи, а по основно е премала, па сакате да ја зголемите за околу 10%. Иако „исправено=1.1“ и „240п“ ја вршат работата подеднакво добро во стандардниот случај на ширина од 220 пиксели, многу од корисниците што ја имаат сменето основната ширина на 300 пиксели (подобро за екрани со висока резолуција) би сметале дека „200п“ е премала, т.е. за една третина помала од тоа што го сакаат. За разлика од ова, „исправено=1.1“ ќе им ја прикаже сликата со ширина од 330 пиксели и this is more likely to work well on their displays.

Нагодувањето во пиксели е подобро за поставување на комбинации од слики, од кои некои имаат познати и ограничени димензии, како и за приказ на многу мали икони во комбинација со текст.

Изворна големина

Ако наместо „мини“ користите „рамка“ сликата ќе се прикаже во нејзината изворна големина, т.е. големината со која е подигната. Ова обично не се користи бидејќи не допушта менување на големината, но може да се сретне во постари статии. На пример:

[[Податотека:Wikipedesketch.png|рамка|центар|алт=Нацртана стоногалка како чита книги и пишува на пренослив сметач.|Стоногалка ја уредува статијата „[[Многуноги]]“.]]
 
Стоногалка ја уредува статијата „Многуноги“.

Панорами уреди

Сликите што се мошне големи не треба да се ставаат во статиите директно, бидејќи прават проблеми кај некои прелистувачи. Оние пошироки од 550п подобро излегуваат како панорами, што се создаваат со предлошката {{Панорама}}. На пример:

{{панорама|Helsinki z00.jpg|1800п|алт=Панорама на град со разни згради со пет до десет спрата|Во [[Хелсинки]] има многу згради.}}
Во Хелсинки има многу згради.

DjVu и PDF податотеки уреди

 
Од Томас Крејн
 
Ова е страница бр. 2

Може да се прават извадоци на слики од DjVu и PDF податотеки, со дополнителен (незадолжителен) параметар страница. На пример:

[[Податотека:Abroad - 1882.djvu|мини|десно|150п|Од Томас Крејн|страница=13]]

[[Податотека:Cinderella (1865).pdf|мини|лево|150п|Ова е страница бр. 2|страница=2]]


Како да избегнете напластување уреди

Еден од проблемите со кои се соочуваат корисниците при местење на сликите е вертикалното напластување, особено кога се работи за голем екран и широки слики. На пример, многу прелистувачи незгодно ги напластуваат сликите прикажани десно од овој текст.

 
Стоногалка ја уредува статијата „Многуноги“.
 
Знамето на Шкотска

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Најдобро решение е едноставно да додадете повеќе текст (како што е направено подолу), но понекогаш ова не е можно. Во следниве наслови се обработени некои други можни решенија на овој проблем.

 
Стоногалка ја уредува статијата „Многуноги“.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Curabitur pretium tincidunt lacus. Nulla gravida orci a odio. Nullam varius, turpis et commodo pharetra, est eros bibendum elit, nec luctus magna felis sollicitudin mauris. Integer in mauris eu nibh euismod gravida. Duis ac tellus et risus vulputate vehicula. Donec lobortis risus a elit. Etiam tempor. Ut ullamcorper, ligula eu tempor congue, eros est euismod turpis, id tincidunt sapien risus a quam. Maecenas fermentum consequat mi. Donec fermentum. Pellentesque malesuada nulla a mi. Duis sapien sem, aliquet nec, commodo eget, consequat quis, neque. Aliquam faucibus, elit ut dictum aliquet, felis nisl adipiscing sapien, sed malesuada diam lacus eget erat. Cras mollis scelerisque nunc. Nullam arcu. Aliquam consequat. Curabitur augue lorem, dapibus quis, laoreet et, pretium ac, nisi. Aenean magna nisl, mollis quis, molestie eu, feugiat in, orci. In hac habitasse platea dictumst.

Fusce convallis, mauris imperdiet gravida bibendum, nisl turpis suscipit mauris, sed placerat ipsum urna sed risus. In convallis tellus a mauris. Curabitur non elit ut libero tristique sodales. Mauris a lacus. Donec mattis semper leo. In hac habitasse platea dictumst. Vivamus facilisis diam at odio. Mauris dictum, nisi eget consequat elementum, lacus ligula molestie metus, non feugiat orci magna ac sem. Donec turpis. Donec vitae metus. Morbi tristique neque eu mauris. Quisque gravida ipsum non sapien. Proin turpis lacus, scelerisque vitae, elementum at, lobortis ac, quam. Aliquam dictum eleifend risus. In hac habitasse platea dictumst. Etiam sit amet diam. Suspendisse odio. Suspendisse nunc. In semper bibendum libero.

 
Знамето на Шкотска

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Curabitur pretium tincidunt lacus. Nulla gravida orci a odio. Nullam varius, turpis et commodo pharetra, est eros bibendum elit, nec luctus magna felis sollicitudin mauris. Integer in mauris eu nibh euismod gravida. Duis ac tellus et risus vulputate vehicula. Donec lobortis risus a elit. Etiam tempor. Ut ullamcorper, ligula eu tempor congue, eros est euismod turpis, id tincidunt sapien risus a quam. Maecenas fermentum consequat mi. Donec fermentum. Pellentesque malesuada nulla a mi. Duis sapien sem, aliquet nec, commodo eget, consequat quis, neque. Aliquam faucibus, elit ut dictum aliquet, felis nisl adipiscing sapien, sed malesuada diam lacus eget erat. Cras mollis scelerisque nunc. Nullam arcu. Aliquam consequat. Curabitur augue lorem, dapibus quis, laoreet et, pretium ac, nisi. Aenean magna nisl, mollis quis, molestie eu, feugiat in, orci. In hac habitasse platea dictumst.

Наизменично лево и десно уреди

Веројатно најлесен начин за справување со повеќе порамнети слики е да се стават наизменично лево, па десно. Вака тие не се среќаваат и затоа не можат да се напластат. Но ова има еден недостаток: читателите со многу ниска екранска резолуција (како оние што користат преносливи дигитални помагала (PDA) или мрежни лични сметачи (netbook)) може да добијат страница која е прилично незгодна, но сепак читлива.

 
Стоногалка ја уредува статијата „Многуноги“.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Curabitur pretium tincidunt lacus. Nulla gravida orci a odio. Nullam varius, turpis et commodo pharetra, est eros bibendum elit, nec luctus magna felis sollicitudin mauris. Integer in mauris eu nibh euismod gravida. Duis ac tellus et risus vulputate vehicula. Donec lobortis risus a elit. Etiam tempor. Ut ullamcorper, ligula eu tempor congue, eros est euismod turpis, id tincidunt sapien risus a quam. Maecenas fermentum consequat mi. Donec fermentum. Pellentesque malesuada nulla a mi. Duis sapien sem, aliquet nec, commodo eget, consequat quis, neque. Aliquam faucibus, elit ut dictum aliquet, felis nisl adipiscing sapien, sed malesuada diam lacus eget erat. Cras mollis scelerisque nunc. Nullam arcu. Aliquam consequat. Curabitur augue lorem, dapibus quis, laoreet et, pretium ac, nisi. Aenean magna nisl, mollis quis, molestie eu, feugiat in, orci. In hac habitasse platea dictumst.

 
Знамето на Шкотска

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Curabitur pretium tincidunt lacus. Nulla gravida orci a odio. Nullam varius, turpis et commodo pharetra, est eros bibendum elit, nec luctus magna felis sollicitudin mauris. Integer in mauris eu nibh euismod gravida. Duis ac tellus et risus vulputate vehicula. Donec lobortis risus a elit. Etiam tempor. Ut ullamcorper, ligula eu tempor congue, eros est euismod turpis, id tincidunt sapien risus a quam. Maecenas fermentum consequat mi. Donec fermentum. Pellentesque malesuada nulla a mi. Duis sapien sem, aliquet nec, commodo eget, consequat quis, neque. Aliquam faucibus, elit ut dictum aliquet, felis nisl adipiscing sapien, sed malesuada diam lacus eget erat. Cras mollis scelerisque nunc. Nullam arcu. Aliquam consequat. Curabitur augue lorem, dapibus quis, laoreet et, pretium ac, nisi. Aenean magna nisl, mollis quis, molestie eu, feugiat in, orci. In hac habitasse platea dictumst.

Спарени слики уреди

Неретко се случува да треба да поставиме две слики што логично треба да се заедно. Еден начин да се постигне ова е со предлошката {{повеќе слики}}. На пример:

Опомена
Исфрлање
Два картона за судење на фудаблски натпревари
 {{повеќе слики
  | width   = 100
  | footer  = Два картона за судење на фудаблски натпревари
  | image1  = Yellow card.svg
  | alt1   = Жолт картон
  | caption1 = Опомена
  | image2  = Red card.svg
  | alt2   = Црвен картон
  | caption2 = Исфрлање
 }}


Истата предлошка ќе ги порамни спарените слики вертикално:

Опомена
Исфрлање
Два картона за судење на фудаблски натпревари
 {{повеќе слики
  | direction = vertical
  | width   = 100
  | footer  = Два картона за судење на фудаблски натпревари
  | image1  = Yellow card.svg
  | alt1   = Жолт картон
  | caption1 = Опомена
  | image2  = Red card.svg
  | alt2   = Црвен картон
  | caption2 = Исфрлање
 }}


Галерии уреди

Галеријата прикажува неколку слики во низа или сличен распоред. Веројатно најфлексибилен метод е синтаксата за табели. На пример:

{|
| [[Податотека:Philipp Veit 008.jpg|мини|исправено|алт=Жена во наметка како седи со меч во скутот|Филип Фајт, „Германија“ (1834–36)]]
| [[Податотека:Image_Germania_(painting).jpg|мини|исправено|алт=Жена во наметка како стои и држи меч во раката|Филип Фајт, „Германија“ (1848)]]
| [[Податотека:Niederwald memorial 2.JPG|мини|исправено|алт=Споменик на жена во наметка како стои и во едната рака држи круна, а во другата me; poдизваден од канијата|Јоханес Шилинг, „Германија“ (1871–83)]]
|}
 
Филип Фајт, „Германија“ (1834–36)
 
Филип Фајт, „Германија“ (1848)
 
Јоханес Шилинг, „Германија“ (1871–83)

Постојат многу други начини да се направи галерија, вклучувајќи ги предлошките {{Галерија}} и {{Галерија на слики}}. Еден едноставен начин е ознаката за составување галерии. За жал, овој начин не поддржува алтернативен текст, значи нема да се пристапни за луѓе со хендикепиран вид. Повеќе за ознакат за галерија ќе прочирате на страниците „Галерија“ и „Помош за галерии на слики“.

Принуден прелом уреди

Во краен случај можете да му наметнете на прелистувачот да направи прелов, и со тоа сиот текст и сликите ќе се прикажат под првата слика. Ова прави неубави празнини, особено во придружниот текст. Запомнете дека текстот ќе се порамни и преломи различно кај разни корисници, зависно од прелистувачот што го користат, екранската резолуција, основната големина на фонтот, функциите за пристапност, бројот на алатници и странични ленти (контролни ленти за непосредни пораки) и други нешта. Не наметнувајте извесен распоред на страницата само затоа што изгледа фино на вашиот екран. Користете го ова само на местата кајшто е апсолутно неопходно.

{{-}}
 
Стоногалка ја уредува статијата „Многуноги“.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

 
Flag of Scotland

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Прости слики уреди

Највеќето слики во статиите се минијатури, но понекогаш се јавува потреба од прости слики без форматирање:

[[Податотека:Wikipedesketch.png|Нацртана стоногалка како чита книги и пишува на пренослив сметач.]]

На оваа проста слика, текстот „Нацртана стоногалка како чита книги и пишува на пренослив сметач.“ не е наведен како опис, туку се прикажува во инфобалонче како насловен текст кога ќе отидете со глувчето врз неа. Кај минијатурата алтернативниот текст е празен ако не се внесе, но кај простата слика алтернативниот текст автоматски се презема од насловниот текст (ако го има) или од името на нејзината податотека (ако го нема). Оваа основна поставка може да се поништи ако јасно наведете „алт=Алтернативен текст“. Насловниот текст, како и алтернативниот текст, занемарува секакви вики-ознаки, ако ги има.

Простата слика може да се стави на било кое место во статијата, се однесува како голем знак во текстот, т.е. текстот до неа не се преместува и преломува. На пример:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.* *Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

 • Напомена: За да се добие проста слика со опис, може да се употреби предлошката {{Слика со опис без рамка}}. Така описот автоматски се додава во насловот на сликата и алтернативниот текст, и ако има вики-ознаки, тие ќе бидат исправно ќе се прикажат во описот, но автоматски ќе се отстранат од алтернативниот и насловниот текст. Погледајте еден пример тука.


Големини кај простите слики уреди

Основната големина на простата слика е изворната големина на сликата. Ова може да се измени со јасно укажување на големината. На пример:

[[Податотека:Wikipedesketch.png|50п|Нацртана стоногалка како чита книги и пишува на пренослив сметач.]]

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.* *Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Со можноста „безрамка“ простите слики се прикажуваат по основно во иста големина како да се минијатури. Како и кај минијатурите, основната големина може да се намести со можноста „исправено=фактор“. Ако ја користите стандардата основна големина од 220 пиксели за ширина кај минијатурите, ширината на сликата во следниов пример ќе изнесува 220 × 0.2 пиксели, што се заокружува на 40 пиксели:

[[Податотека:Amun.svg|безрамка|исправено=0.2|алт=Профил на човек во староегипетска облека. Има црвено-кафена кожа и на главата носи шлем со високи жолти перја.|Египетскиот бог Амон, насликан пред Амарнскиот период]]

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.* *Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Граничник уреди

Можноста „граничник“ додава граничник (тенка рамка со дебелина од 1 пиксел), корисно во случај кога сликата треба да се одвои од позадината. Еве една иста слика со и без граничник.

[[Податотека:Flag of Japan.svg|граничник|30п|Бело знаме со полн црвен круг]]
[[Податотека:Flag of Japan.svg|30п|Бело знаме со полн црвен круг]]

Ова дава    .

Хоризонтално поставување уреди

Како минијатурите, простите слики можат да се сместат лево или десно со преломен текст околу нив. Можат да се стават и во средина, или пак лево, но без преломен текст. Единствената разлика е во тоа што е потребен параметарот „десно“ за простата слика да се смести десно, додека пак истото кај минијатурите е основно зададено, т.е. нема потреба да се укаже. На пример:

[[Податотека:Wikipedesketch.png|десно|Нацртана стоногалка како чита книги и пишува на пренослив сметач.]]
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.*
 
Нацртана стоногалка како чита книги и пишува на пренослив сметач.
*Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Curabitur pretium tincidunt lacus. Nulla gravida orci a odio. Nullam varius, turpis et commodo pharetra, est eros bibendum elit, nec luctus magna felis sollicitudin mauris. Integer in mauris eu nibh euismod gravida. Duis ac tellus et risus vulputate vehicula. Donec lobortis risus a elit. Etiam tempor. Ut ullamcorper, ligula eu tempor congue, eros est euismod turpis, id tincidunt sapien risus a quam. Maecenas fermentum consequat mi. Donec fermentum. Pellentesque malesuada nulla a mi. Duis sapien sem, aliquet nec, commodo eget, consequat quis, neque. Aliquam faucibus, elit ut dictum aliquet, felis nisl adipiscing sapien, sed malesuada diam lacus eget erat. Cras mollis scelerisque nunc. Nullam arcu. Aliquam consequat. Curabitur augue lorem, dapibus quis, laoreet et, pretium ac, nisi. Aenean magna nisl, mollis quis, molestie eu, feugiat in, orci. In hac habitasse platea dictumst.

Вертикално порамнување уреди

Кога една проста слика се јавува во текст, таа се порамнува така што нејзината вертикална средина е приближно наместена кајшто би била средината на малата буква „х“. Ако сликата е поголема од висината на редот, тогаш таа ќе стрчи и нагоре и надолу. Синтаксата за вертикално порамнување дава неколку можности за прилагодување на ова. На пример, можноста „основналинија“:

Х[[Податотека:Flag of Hungary vertical.svg|основналинија|7п|Вертикална верзија на хоризонталната тробојка (црвено, бело, зелено)]]Х

дава „Х Х“ наместо основно-зададеното „Х Х“. Расположливите можности за вертикално порамнување (прикажани до нивните резултати), се основналинија , средина  (основно-зададено), дол , гор , текст-најгоре , текст-најдолу , најгоре  и најдолу .

Врски уреди

Пијавичењето (доведување на надворешни слики преку врска, англ. hotlinking, inline linking) е забрането. Погледајте: Правилото за надворешни слики.

Една слика обично води до нејзината страница кајшто е наведен нејзин опис, нејзиниот создавач и врска до сликата во изворна големина. Можете да поставите проста слика што, при нејзино стискање, води до некое друго место. Ова се прави со кодот „врска“.

За сликата да води на некоја друга страница, внесете го името на страницата во можноста за врска, заедно со соодветен опис што ги извести читателите што ќе се случи ако ја стиснат. Овој опис служи како насловен текст за инфобалончето и како алтернативен текст за лица со хендикепиран вид. На пример, „[[Податотека:Flag of France.svg|20п|врска=Франција|Франција]]“ го создава знамето   кое води до статијата „Франција“ кога ќе се стисне на него.

За да ставите врска до надворешно мреж. место, наведете ја нејзината URL-адреса во можноста за врска, заедно со соодветен опис. На пример, „[[Податотека:Flag of Belgium.svg|20п|врска=http://www.belgium.be/en/|Портал на Владата на Белгија]]“ дава знаме   кое води до англиската верзија на порталот на белгиската влада.

Ако сакате да ставите чисто украсна слика која не дава никакви информации и не може да се стиска, тогаш оставете го празен атрибутот за алтернативен текст. На пример „[[Податотека:Flag of the United States.svg|20п|врска=|алт=]]“ дава знаме   кое е чисто украсно.

Слики со вградени врски уреди

 Вилијам Џ. БрајанАртур Сјуал

Можете да ставате врски до страници (статии и др.) во делови од самата слика, т.е. да добиете слика со вградени врски. На пример, на сликата десно се прикажани двајца изборни кадидати. Секој портрет е обележан со поле кое ве дава на соодветна страница кога ќе стиснете на него. Ако стиснете на левиот портрет, ќе бидете одведени на страницата „Вилијам Џенингс Брајан“, а десното ќе ве одвете на страницата „Артур Сјуал“. Ако стиснете некаде вон тие два портрета, ќе бидете одведени на http://projects.vassar.edu/1896/democrats.html. Оваа слика се создава со следниов код:

<imagemap>
Податотека:Bryan-Sewall.jpg|300п|десно|алт=Плакат за кандидатите на Демократите од американските претседателски избори во 1896 - Вилијам Џ. Брајан од Небраска за претседател и Артур Сјуал од Мејн за заменик-претседател
circle 950 850 700 [[Вилијам Џенингс Брајан|Вилијам Џ. Брајан]]
circle 2950 850 700 [[Артур Сјуал]]
default [http://projects.vassar.edu/1896/democrats.html Демократи 1896]
</imagemap>

Овој код укажува дека насловниот текст (инфобалончињата) за трите површини (полиња) се „Вилијам Џ. Брајан“, „Артур Сјуал“ и „Демократи 1896“. Алтернативниот текст за едно поле е секогаш ист што и насловниот текст. Алтернативниот текст за целата слика воопшто се става во првиот ред на кодот на сликата. Изворните димензии на подметнатата слика се 3916×1980, а координатите се ставаат согласно тие димензии наместо изменетата големина од 300п. Како што е опишано во документацијата за слики со вградени врски, полињата можат да бидат кругови, правоаголници и произволни многуаголници, а сината иконка „i“   може да се премести или да се скрие. Исто така на сликата може да ѝ се укаже да биде „мини“ или „рамка“, што значи дека си го има редовниот алтернативен текст и опис, но две квадратчиња   наместо сината иконка „i“  .

Вметнување прибелешки во слика уреди

Грбен
Горен бочен
Долен бочен
Предно-бочен
       = Преден
Пример за дијаграм со врски и вметнат текст

Некои дијаграми се подигаат без текст, за да можат да се користат за повеќе јазици, или пак за да се стават вградени врски во самата слика на кои може да се стиска. Во таков случај на сликата ѝ се додаваат прибелешки со предлошката {{Слика со прибелешки}}.

Ставање слики без нивен приказ уреди

Постои можност да ставите врска за слика без таа да се прикаже, туку со стиснување да води до нејзината страница за опис. Таму е наведено кој и кога ја подигнал, кој е авторскиот правен статус итн.:

[[:Податотека:Wikipedesketch.png]]
Податотека:Wikipedesketch.png

Врската може да прикажува текст по ваш избор.

[[:Податотека:Wikipedesketch.png|Нацртана стоногалка како чита книги и пишува на пренослив сметач.]]
Нацртана стоногалка како чита книги и пишува на пренослив сметач.

Кога ќе стиснете на врската, ќе се прикажат полезни информации и самата слика во умерена големина. Потоа можете да стиснете на сликата таму, за да ја добиете во полна големина.

Можете и да го испратите корисникот директно на полната слика:

[[Медија:Wikipedesketch.png]]
Медиум:Wikipedesketch.png

Тука се користи „Медија:“ наместо „Податотека:“. Кога корисникот ќе стисне на врската, прелистувачот ве дава директно на полната слика. Како и погоре, можете да внесете во врската да се прикаже текст по ваш избор.

[[Медија:Wikipedesketch.png|Нацртана стоногалка како чита книги и пишува на пренослив сметач.]]
Нацртана стоногалка како чита книги и пишува на пренослив сметач.

Ова е незгодно ако сликата е прилично голема бидејќи тогаш корисникот директно ќе ја добие целосната (голема) слика.

Можете да ставите врска до некоја слика во двете квадратчиња   на минијатурата, но во самата минијатура да се прикажува друга слика. Ова се прави со „|мини=Име на прикажаната слика“. Ова е наменето како решение во ретките случаи кога системот лошо ја минијатуризира сликата, па затоа вие сакате да ставите своја минијатура. Во следниов пример, двете квадратчиња водат до сликата „Податотека:Anime stub 2.svg“ но се прикажува сликата Податотека:Anime stub.png“:

 
Составување на сложувалката
[[Податотека:Anime stub 2.svg|мини=Anime stub.png |алт=Глава на симпатично девојче, во манга-стил, со сина коса, големи очи, насмевка и сиви делчиња од сложувалка под и околу косата |Составување на сложувалката]]

Ако сликата не сака да се прикаже уреди

Ако сликата не сака да ви се прикаже, туку во статијата ви се прикажува нејзиникот викикод, ова може да се должи на една од следниве причини:

 • Синтаксата на сликата е непотполна или неисправна.
 • Описот може да има недовршени ознаки за врска, особено неспарените [[ и ]] кои ги толкува како синтакса за сликата
 • Претходната слика може да содржи неисправна синтакса, особено недовршена ознака ]] на крајот

Совети уреди

 • Кога ставате слики или ја местите нивната големина, честопати е подобро да го правите тоа уредувајќи ја сета страница, наместо само тој поднаслов. Вака ќе избегнете неочекувани преклопувања со другите поднаслови во статијата.
 • Пред да објавувате слики, имајте на ум дека тие можат да содржат скриени податоци - коментари кои не се прикажуваат, Exif-метаподатоци и пораки скриени по пат на стеганографија.

Поврзано уреди