Википедија:ВикиПроект Економија

економија: (портал, проект)  

ВикиПроектот Економија е зоададен со цел да ги организира неговите учесници во создавањето на квалиртетни статии поврзани со економијата, нивно одржување и одржување на постоечките статии од областа на економијата, како и категоризација на сите економски статии.

Ако сте заинтересирани да станете член на овој ВикиПроект слободно додадете го Вашето име во листата на учесници, а доколку имате нешто да предложите или изјавите слободно користете ја страницата за разговор.

УчеснициУреди

Nuvola apps kdmconfig.png Ако сакате да се приклучите на проектот, слободно додадете го вашето име на листата на учесници!

Исто така, учесниците и другите википедијанци кои сакаат да покажат поддршка за овој проект, можат слободно да ја додадат предлошката {{Корисник ВикиПроект Економија}} на нивните кориснички страници.

Организација на работа и целиУреди

Работата на ВикиПроектот Економија е поделена на примарна и секундарна.

Во примарната работа, учесниците се организираат со цел да ги остварат конкртетните цели кои се наведени во поректот:

 • уредување на статии поврзани со основните економски поими;
 • уредување на статии поврзани со основните економски законитост;
 • уредување на статии поврзани со славни економисти
 • следење на тековните економски промени и уредување на конкретни статии кои се поврзани со тековните економски настани;
 • одржување на статии поврзани со економија и
 • одр=жување на порталот економија.

Во рамките на секундарната работа предвидени се неколку работи кои со нивното остварување се очекува да овозможат полесна пристапност, разбирливост и поголем интерес кај нивните читатели:

 • уредување на статии поврзани со економски признанија, интересни настани и сл.;
 • подобрување на квалитетот на статиите со што се овозможува нивната содржина да биде доволна за да го заинтересира читателот;
 • предложување на статии и слики поврзани со економија за избрани на главната страница;
 • создавање на нови портали поврзани со економијата (Видете:ВикиПроект Портали) и
 • создавање на нови предлошки.

ПредлошкиУреди

Puzzle A.png

 • {{Портал}} - Оваа предлошка се користи за поврзување на статија со економскиот портал. Се става на крајот на статијата во делот „Поврзано“. Се користи со следниов код: {{Портал|Економија|Nuvola apps browser.png}}
 • {{ВикиПроект Економија статија}} - ознака дека статијата е дел од проектот Економија - се додава во страницата на разговор на соодветната статија.
 • {{ВикиПроект Економија хипер навигација}} - предлошка за брза навигација кон порталот и прокетот за економија, се поставува во статии, категории, страници за разговор. Се појавува во грониот десен агол од екранот.
 • {{Корисник ВикиПроект Економија}} - предлошка за учесници во проектот, секој корисник член на проектот ја додава на својата корисничка страница.

НикулциУреди

Како да помогнам?Уреди

Crystal Clear action edit.png
Во наредната листа се дадени статиите од областа на економијата кои се предвидени и треба да ги има на Википедија на македонски јазик:

Листа на економски статии кои треба да ги има на Википедија на македонски јазик