Викар (латински: vicarius — заменик, намесник), — назив за човек кој има право на префект (diecesis). Истото важи и во Римокатоличката црква, при што папата е наречен викар на Исус Христос.[1]

Во православието немало ваква институција, но во 1698 г. рускиот цар Петар Велики му дозволил на киевскиот митрополит Варлаам, поради слабото здравје, да си избере заменик — викар. Во последно време основани се многу катедри на викарни архијереи, потврдени од Светиот Синод.

Наводи уреди