Југословенски филм снимен во 1987 година Веќе видено . во режија и сценарио на Горан Марковиќ .

Дејство

уреди

Предлошка:Упозорење-филмМихаило,,некогаш одличен млад пијанист,сега наставник по пијано во образовен центар. Колегите го сметаат за чудак но сепак го оставаат на мира да го живее својот осамен живот..Сè се менува во моментот кога една млада девојка ќе се појави во неговото училиште.Контактот со неа, нов, еротски интензивен живот, предизвикува чуден феномен кај него - како што сето тоа го видел еднаш претходно. Имено, ситуациите што ги доживува му се чинат како повторени. Неговата траума, пијаното, предизвикува болни емоции и патолошки страв, спојувајќи го минатото и сегашноста, туркајќи го во трагедија.

Улоги

уреди

Улогата

Мустафа Надаревиќ Михаило

Аница Добра Олгица

Милорад Мандиќ Зоран

Радмила Живковиќ жената на Столе

Богдан Диклиќ Професор по есперанто

Владимир Јевтовиќ татко на Михаило

Гордана Гаџиќ мајка на Михаило

Михајло Бата Паскаjeевиќ татко на Олгица

Награди

уреди

Филмот е снимен во 1987 година.Ја добил наградата за најдобро сценарио на Фестивалот на филмско сценарио во Врњачка Бања .

Надворешни врски

уреди