Ветерница

направа која ја претвора ветерната енергија во вртежен облик за корисна работа

Ветерница — конструкција која ја претвора енергија на ветрот во вртежна енергија со помош на лопатки или ножеви.[1][2] Во минатото, ветерниците се употребувале за мелење жито, пумпање вода или и за двете. Повеќето од современите ветерници го добиваат изгледот на ветерни турбини за производство на електрична енергија, или ветерни пумпи за пумпање вода, како и за дренажа на земјиштето или за црпење на подземните води.

Ветерница на ветропаркот „Гровинд“ во Емсхавен, Холандија
Камена ветерница во Даљен, Кина

Ветерницата како тема во уметноста уреди

Наводи уреди

  1. „Mill definition“. Thefreedictionary.com. Посетено на 2013-08-15.
  2. „Windmill definition stating that a windmill is a mill or machine operated by the wind“. Merriam-webster.com. 2012-08-31. Посетено на 2013-08-15.
  3. Alphonse Daudet, Pisma iz mog mlina. Zagreb: Znanje, 1986.
  4. Сања Михајловиќ-Костадиновска, (Бес)конечни модели на расказот. Скопје: Бегемот, 2018, стр. 127.
  5. YouTube, Dusty in Memphis - The Windmills of Your Mind(audio only) (пристапено на 22.12.2019)