Весела наука

„Весела наука“ (германски: Die fröhliche Wissenschaft) — книга на германскиот философ Фридрих Ниче од 1882 година.

„Весела наука“ Фридрих Ниче

СодржинаУреди

Осврт кон делотоУреди

Ниче вели дека за „Веселата наука“ (la gaya scienza) вреди сето она што е речено за „Зора“ - речиси во секоја реченица од ова дело провејуваат длабочината и „највисоката надеж“.[1]

НаводиУреди

  1. Фридрих Ниче, Ecce Homo (Ево човека) – Како постајеш, шта си. Сарајево: Издање И. Ђ. Ђурђевића, 1918, стр. 111-112.