Список на венеропресекувачи

(Пренасочено од Венеропресекувач)

Венеропресекувач (или венеропресекувачки астероид) — астероид чија орбита ја пресекува онаа на Венера. Познати се 2.809 венеропресекувачи[1] и 98 надворешни допирачи.[2] меркуропресекувачите и меркуродопирачите се означени со ‡.

Надворешен допирач: средина долу;
Пресекувач: десно долу

Венера има и едена квазимесечина(524522) 2002 VE68. Овој астероид исто така е меркуропресекувач и земјопресекувач; се чини дека е придружник на Венера само во изминатите 7000 години, и треба да биде исфрлен од овој орбитален состав за околу 500 години.[3]

Crossers Уреди

Допирачи Уреди

Поврзано Уреди

Наводи Уреди

Надворешни врски Уреди

Наводи Уреди

Предлошка:Венера