Бутин (растение)

род на растенија
(Пренасочено од Бутин)

Бутин или напрсток (науч. Digitalis) — род кој се состои од околу 20 видови на растенија. Овој род традиционално бил сместен во фамилијата струпници (Scrophulariaceae), но по скорешните филогенетски истражувања, сега е преместен во фамилијата тегавци (Plantaginaceae).[1] Води потекло од Западна и Југозападна Европа,[2] Западна и Средна Азија, и Северозападна Африка.

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Olmstead, R. G., dePamphilis, C. W., Wolfe, A. D., Young, N. D., Elisons, W. J. & Reeves P. A. (2001). „Disintegration of the Scrophulariaceae“. American Journal of Botany. American Journal of Botany, Том 88, бр. 2. 88 (2): 348–361. doi:10.2307/2657024. JSTOR 2657024. PMID 11222255.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  2. Anon. „Foxglove (Digitalis purpurea)“. Arkive: images of life on Earth. Wildscreen. Архивирано од изворникот на 2010-06-13. Посетено на 6 мај 2010.