Бурка (наметка)

Бурка (руски јазик: бурка) е бушав крзнен капут без ракави, со влакна свртени спрема надвор и наведнати така да водата не може да се задржува (го носат сите кавкаски народи). Овој збор во македонскиот и српскиот јазик повеќе ја изгубил употребата, освен во некои делови на Војводина каде се користи како име за овчарски капут.

Грузиска бурка

Исто така овој збор може понекогаш да се слушне како буквален превод од англискиот збор (Burqa) кој најчесто се употребува како име за женска облека во исламските земји (Бурка (ислам)).

НаводиУреди

  • Лексикон страних речи и израза, Милан Вујаклија, Просвета, Београд, (1954)

Надворешни врскиУреди