Броител[1][2] — дел од дропката што е запишан над дробната линија и ја претставува количината на некој дел од целината што учествува во пресметката. Овој дел од целината се определува со именителот.

Пример

уреди

Следната дропка може да послужи како пример:

  .

Во дадениот пример, бројот 2 е броител, а 7 е именителот. Со зборови дропката се пишува како две седмини.

Броителот го добил своето име затоа што го означува бројот на делови (2, два), додека именителот го именува делот (7, седум).

Поврзано

уреди

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди