Брод Пик

Брод Пик (изворно K3, локално позната како Фајчан Кангри) — планина на границата помеѓу Пакистан и Кина во ланецот Каракорум, дел од венецот Хималаи. Оваа планина се наоѓа на 12-то место на списокот на највисоки планини во светот со 8051 метар надморска висина. Преводот на ова име на македонски јазик значи „Широк врв“. Додека пак името Фалчан Кангри не е прифатен од локалниот народ Балти.[1]

Брод Пик
Faichan Kangri
ཨིྰན་ཨངརི་
Поглед кон планината
Највисока точка
Надм. вис.8051 м 
12-то место
Истакнатост1701 м
Заведена какоОсумилјадник
Ултра
Друго имеFaichan Kangri
ཨིྰན་ཨངརི་
Географија
Брод Пик на карта

Карта

МестоГилгит-Балтистан, Пакистан
Синкјанг, Кина
Матичен венецКаракорам
Искачување
Прво освојување8 јуни, 1957 од австриска експедиција
Најлесен патснег/качување по мраз

Наводи уреди

  1. „Broad Peak: Some background and History“. Everest News.