Бркини (словенечки: Brkini; хрватски: Brkinija[1]) ― ридско подрачје во југозападна Словенија.

Фабрика во Илирска Бистрица
Фабрика во Илирска Бистрица

Географија

уреди

На север, Бркини се граничи со реката Река, на југозапад со Матарската Долина (Matarsko podolje), на северозапад со платото Карст, и на југоисток со Јелшанската Долина.[2] Регионот Бркини е поделен меѓу општините Хрпеље-Козина, Пивка, Илирска Бистрица и Дивача.[3] Регионот е долг 25 км, широк 7 км, и зафаќа површина од 180 км2. Неговиот средиштен дел се наоѓа на надморска височина од 700 до 800 м.[2] Средината на регионот е селото Прегарје.[3] Климата е блага, а геолошката основа е флиш, со помал варовнички дел на североисток.[3] Регионот е врска помеѓу Средоземјето и континенталниот дел на Словенија.[4]

Се верува дека името Бркини има италијанско потекло поради моделот на наставки. Ова укажува на тоа дека коренот на името (brk-) може да потекнува од северноиталијанскиот „bricco“, „bricca“ '(стрмна) падина'. Потеклото од словенската именка брдо е сомнително.[1]

Економија

уреди

Ридовите Бркини се економски недоволно развиен регион,[3] со главна економска активност од земјоделско одгледување, особено сливи.[2] Многу луѓе од Бркини патуваат кон работа до блиските центри Илирска Бистрица, Подград, Хрпеjље и Козина.[2] За време на Втората светска војна, над една третина од селата во ридовите Бркини биле запалени од италијанските и германските сили поради партизанската активност во областа, што значително влијаела на развојот на регионот.[2] Густината на населението е мала, а луѓето сè уште заминуваат.[3]

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 Snoj, Marko (2009). Etimološki slovar slovenskih zemljepisnih imen. Ljubljana: Modrijan. стр. 82.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Dobnik, Jože (2006). „Čez Brkine na Slavnik“ [Over Brkini on the Slavnik Hill]. Pot kurirjev in vezistov NOV Slovenije [Path of Couriers and Operators of the National Liberation War] (словенечки). Društvo Domicilnega odbora kurirjev in vezistov NOV Slovenije. Geopedia.si. ISBN 961-238-581-5. Посетено на 23 февруари 2021.CS1-одржување: користи параметар authors (link)
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Barborič, Blaž. Bobič, Živa. Borko, Sebastijan. Dobravc, Mina. Pirc, Janez (2002). „Problematika slovenskega podeželja na primeru Brkinov“ [Problems of Slovenian Rural Areas. Case Study of Brkini Hills.] (PDF). Dela (словенечки и англиски). Department of Geography, Faculty of Arts, University of Ljubljana (17): 265–284. doi:10.4312/dela.17.265-284. ISSN 0354-0596. Архивирано од изворникот (PDF) на 24 април 2009.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  4. Barba, Urška (2011). Turizem v občini Hrpelje - Kozina in možnosti za njegov nadaljnji razvoj [Tourism in the Municipality of Hrpelje-Kozina and Possibilities for its Future Development] (PDF) (словенечки и англиски). Department of Geography, Faculty of Arts, University of Ljubljana. стр. 11. Архивирано од изворникот (PDF) на 20 октомври 2013. Посетено на 23 февруари 2021.