Брак на италијански начин (филм)

Брак на италјански начин (италијански: Matrimonio all'italiana) е италијански филм од 1964 година. Режијата е на Виторио Де Сика (Vittorio De Sica), а сценариото на Ренато Кастелани (Renato Castellani) според пиесата на Едуардо Де Филипо (Eduardo De Filippo).

Во главните улоги настапуваат Софија Лорен (Sophia Loren) и Марчело Мастројани (Marcello Mastroianni). Покрај нив играат и Алдо Пуљиси (Aldo Puglisi), Текла Скарано (Tecla Scarano), Марилу Толо (Marilù Tolo) и Џани Ридолфи (Gianni Ridolfi).

Филмот има добиено одлични критики за двајцата главни актери. Филмот ги освоил наградите „Давид Ди Донатело“ (за најдобра продукција) и „Златен глобус“ (за најдобар странски филм).

ЗаплетУреди

Филумена Мартурано, мајка на три деца, која со години е слугинка и конкубина на Доменико Соријано, сака да се омажи. Успева во тоа преправајќи се дека е смртно болна. Но, потребна е дополнителна итроштина.