Бојан Панајотов

Бојан Панајотов — македонски револуционер, војвода на Македонската револуционерна организација [1].

Бојан Панајотов
BojanPanayotov.jpg
Роден 1883
Битола, Македонија
Починал 1908
Ресен, Македонија

ЖивотописУреди

Бојан Панајотов е роден во 1883 година во Битола, тогаш во Отоманското Царство. Се приклучува кон ВМОРО и дејствува како четник и терорист, главно во родниот град. Во 1906 година добива за задача да го ликвидира србоманкиот деец Коста Начов од Ресен. Бојан Панајотов ја изврши задачата сред бел ден и се самоубива за да не падне во рацете на Турците.

ИзвориУреди

  1. Кратка биографија на Бојан Панајотов