Бојанска Река (бугарски: Боянска река) - река во западна Бугарија, лева притока на Перловска Река.

Бојанска Река
Бојанскиот Водопад
Местоположба
ДржаваБугарија
Физички особености
Устие 
 • место
Перловска Река
 • координати
42°40′54″N 23°18′57″E / 42.6816° СГШ; 23.3157° ИГД / 42.6816; 23.3157
Особености на сливот
ТечениеПерловска Река → ИскарДунавЦрно Море

Реката тече од северните падини на Черни Врах во Планината Витоша, преминувајќи го природниот резерват Торфено Браниште; на северното подножје на Витоша, реката паѓа нагло создавајќи го Бојанскиот Водопад и потоа преминува низ селото Бојана (предградие на Софија, од каде што реката го носи името) за да тече низ разни населби на главниот град Софија, делумно под градот, за да конечно се влева во Перловска Рака, во близина на Националниот дворец на културата, во средишниот дел на Софија.