Бојаиева награда

математичка награда

Меѓународна награда за математика „Јанош Бојаи“ (унгарски: Bolyai János nemzetközi matematikai díj) или Бојаиева награда (Bolyai-díj) — меѓународна награда за математичари која на Унгарската академија на науките. Се доделува на секои пет години[1] на математичари кои издале своја монографија во која се опишуваат нивните исклучителни придонеси за математиката во текот на изминатата деценија.

Наградата е наречена во чест на истакнатиот унгарски математичар Јанош Бојаи (1802-1860).

ДобитнициУреди

НаводиУреди

  1. Szénássy B.: Adalékok a Bolyai-díj történetéhez, Természet Világa, 124 (1993), 7, 291–294.
  2. „Laudation of Shelah on the occasion of winning the Bolyai Prize“ (PDF). (унгарски)
  3. „Hungarian Academy of Sciences presents the János Bolyai International Mathematical Prize“. Архивирано од изворникот на 18 July 2011. Посетено на 1 April 2010.
  4. Bolyai Prize goes to Barry Simon посет. 12 април 2015 г