Боливиска Република

Боливиската Република беше една од трите конститутивни републики на краткотрајната Перуанско-боливиската Конфедерација од 1836-1839 година.[1]

Боливиска Република
República Boliviana

1836 – 1839
 

Знаме Грб
Местоположба на Боливија
Главен град Сукре
Уредување Република
Историја
 -  Основана 21 Јуни 1836
 -  Распадна 25 Август 1839

Конфедерацијата заврши три години подоцна откако беше поразена од Чиле во Конфедерациската војна. Во август 1839 година, Агустин Гамара ја прогласи Конфедерацијата за распуштена.

Позадина уреди

 
Боливија, Знамиња на сите нации, Серија 1 (N9) за Ален и Гинтер (1837) што го прикажува знамето и амблемот на Боливиската Република.

Перуанско-боливиската Конфедерација беше план кој се обиде да ги обедини Алто Перу („Горно Перу“, сега Боливија) и Бахо Перу („Долно Перу“, сега Перу) во единствен политички и економски ентитет. Маршалот Андрес де Санта Круз промовираше амбициозен проект за повторно обединување на овие две територии врз основа на конфедерација. Оваа интеграција се заснова не само на историски, културни и етнички причини, туку и на здрави економски мотиви. Синдикатот се обидуваше да ги обнови древните трговски патишта и да промовира политика на отворени пазари.

Како претседател на Боливија, Санта Круз поттикна неколку неуспешни заговори за постигнување политичка унија со Перу, искористувајќи ги хроничните политички немири во таа земја. Неговата најдобра можност се појавила во 1835 година кога перуанскиот претседател генерал Луис Хосе де Орбегосо побарал негова помош во борбата против бунтовничките војски на генералите Агустин Гамара и Фелипе Сантјаго Салавери . Санта Круз го поразил Гамара во битката кај Јанакоча на 13 август 1836 и Салавери во битката кај Сокабаја на 7 февруари 1836.

Со помош на Боливија, генералот Орбегосо брзо го вратил своето раководство низ целата земја и го натерал Салавери да биде погубен. Како одмазда за поддршката што ја добил од Санта Круз, тој пристапил кон формирањето на новата Перуанско-боливиската Конфедерација. Санта Круз го презеде Врховниот заштитник на конфедерацијата, а Орбегосо го задржа само претседателството на новосоздадената Република Северно Перу.

Наводи уреди

  1. „Ley Fundamental de la Confederación Perú - Boliviana (1837)“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 19 September 2017. Посетено на 1 September 2021.