Претседател на Боливија

Претседателот на Боливија е шеф на државата и шеф на владата на Боливија. Според сегашниот устав на Боливија, претседателот се избира на општи избори за мандат од 5 години и со можност да се кандидира повторно само уште еднаш.[1] Моментален претседател на Боливија е Ево Моралес, кој е на таа функција од 22 јануари 2006 година. За првпат бил избран за претседател на изборите во 2005 година, а вториот мандат го добил на изборите во 2009 година. Низ историјата, покрај титулата „претседател на Боливија“, се користеле и „Ослободител на Боливија“ (за Симон Боливар) и „Врховен заштитник“ (за Андрес де Санта Крус).

Претседател на
Повеќенационалната Држава Боливија
Грб на Боливија
Функционер
Луис Арсе

од ноември 2020 г.
СедиштеПаласио Кемадо
Назначувачопшти избори
Мандатпетгодишен мандат со можност од едно повторно кандидирање
Прв функционерСимон Боливар
Создадена11 август 1825
Мреж. местоwww.presidencia.gob.bo

Список на претседатели уреди

# Слика Име Презел Напуштил Звање
1   Симон Боливар 11 август 1825 29 декември 1825 Ослободител на Боливија
2   Антонио Хосе де Сукре 29 декември 1825 18 април 1828 Ослободител на Боливија (29 декемвриr 1825 - 19 јуни 1826)
претседател (19 јуни 1826 - 18 април 1828)
3 Податотека:José María Pérez de Urdininea.jpg Хосе Марија Перес де Урдининеја 18 април 1828 2 август 1828 претседател
4   Хосе Мигел де Веласко Франко 2 август 1828 18 декември 1828 в.д. претседател
5   ПедроБланко Сото 18 декември 1828 1 јануари 1829 привремен претседател
6   Хосе Мигел де Веласко Франко 1 јануари 1829 24 мај 1829 в.д. претседател
7   Андрес де Санта Круз 24 мај 1829 20 февруари 1839 привремен претседател (29 мај 1829 - 15 август 1831)
претседател (15 август 1831 - 20 февруари1839)
врховен заштитник на Перуанско-боливиската Конфедерација (28 октомври 1836 - 20 февруари 1839)
8   Хосе Мигел де Веласко Франко 20 февруари 1839 10 јуни 1841 привремен врховен шеф (20 февруари 1839 - 16 јуни 1839)
привремен претседател (16 јуни 1839 - 15 август 1840)
претседател (15 август 1840 - 10 јуни 1841)
9   Себастијан Агреда 10 јуни 1841 9 јули 1841 привремен шеф
10   Маријано Енрике Калво Куелјар 9 јули 1841 22 септември 1841 в.д. претседател
11   Хосе Баливијан 22 септември 1841 23 декември 1847 привремен претседател (22 септември 1841 - 15 август 1844)
претседател (15 август 1844 - 23 декември 1847)
12   Еусебио Гиларте Вера 23 декември 1847 2 јануари 1848 временски претседател
13   Хосе Мигел де Веласко Франко 18 јануари 1848 6 декември 1848 привремен претседател
14   Мануел Исидоро Белзу 6 декември 1848 15 август 1855 привремен претседател (6 декември 1848 - 15 август 1850)
претседател (15 август 1850 - 15 август 1855)
15   Хорхе Кордова 15 август 1855 21 октомври 1857 претседател
16   Хосе Марија Линарес 21 октомври 1857 14 јануари 1861 привремен претседател (21 октомври 1857 - 1858)
доживотен диктатот (1858 - 14 јануари 1861)
  владина хунта 14 јануари 1861 4 мај 1861 членови:
Руперто Фернандес
Хосе Марија Ача
Мануел Антонио Санчес (до 9 април 1861)
17   Хосе Марија Ача 4 мај 1861 28 декември 1864 привремен претседател (4 мај 1861 - 15 август 1862)
претседател (15 август 1862 - 28 декември 1864)
18   Маријано Мелгарехо 28 декември 1864 15 јануари 1871 привремен претседател (28 декември 1864 - 15 август 1870)
претседател (15 август 1870 - 15 јануари 1871)
19   Агустин Моралес 15 јануари 1871 27 ноември 1872 Врховен шеф на револуцијата (15 јануари 1871 - 21 јануари 1871)
провремен претседател (21 јануари 1871 - 25 август 1872)
претседател (25 август 1872 - 27 ноември 1872)
20   Томас Фријас Аметлер 28 ноември 1872 9 мај 1873 претседател
21   Адолфо Баливијан 9 мај 1873 14 февруари 1874 претседател
22   Томас Фријас Аметлер 14 февруари 1874 4 мај 1876 претседател
23   Иларион Даза 4 мај 1876 28 декември 1879 претседател
24   Нарсисо Камперо 19 јануари 1880 3 септември 1884 претседател
25   Грегорио Пачеко 3 септември 1884 15 август 1888 претседател
26   Анисето Арсе 15 август 1888 11 август 1892 претседател
27   Маријано Баптиста 11 август 1892 19 август 1896 претседател
28   Северо Фернандес 19 август 1896 12 април 1899 претседател
  владина хунта 12 април 1899 25 октомври 1899 членови:
Хосе Мануел Пандо
Серапио Рејес Ортиз
Масарио Пинила Варгас
29   Хосе Мануел Пандо 25 октомври 1899 14 август 1904 претседател
30   Исмаел Монтес 14 август 1904 12 октомври 1909 претседател
31   Елиодоро Вилјазон 12 октомври 1909 14 октомври 1913 претседател
32   Исмаел Монтес 14 октомври 1913 15 октомври 1917 претседател
33   Хосе Гутиерез 15 октомври 1917 12 јули 1920 претседател
  владина хунта 13 јули 1920 28 јануари 1921 членови:
Баутиста Саведра
Хосе Марија Ескалиер
Хосе Мануел Рамирес
34   Баутиста Саведра 28 јануари 1921 3 септември 1925 претседател
35   Фелипе С. Гусман 3 септември 1925 10 јануари 1926 привремен претседател
36   Ернандо Силес Рејес 10 јануари 1926 28 мај 1930 претседател
  Совет на министри на Боливија 28 мај 1930 25 јуни 1930 членови:
Алберто Диез де Медина
Херман Антело Арауз (до 17 јуни 1930)
Франклин Мерсадо
Давид Торо
Хосе Агире Ача
Фидел Вега
Карлос Банзер
Езекиел Ромесин Калдерон (од 17 јуни 1930)
37   Карлос Бланко Галиндо 28 јуни 1930 5 март 1931 претседател на воена владина хунта

членови:
Хосе Л. Ланза
Филиберто Осорио
Бернардино Билбоа Риоха
Емилио Гонсалес Кинт
Хосе Ајороа

38   Daniel Salamanca Urey 5 March 1931 27 November 1934 претседател
39   Хосе Луис Техада Сорзано 28 ноември 1934 17 мај 1936 претседател
40   Херман Буш 17 мај 1936 20 мај 1936 претседател на владина хунта
41   Давид Торо 20 мај 1936 13 јули 1937 претседател на владина хунта
42   Херман Буш 13 јули 1937 23 август 1939 претседател на владина хунта (13 јули 1937 - 28 мај 1938)
претседател (28 мај 1938 - 23 август 1939)
43   Карлос Кинранилја 23 август 1939 15 април 1940 провремен претседател
44   Енрике Пењаранда 15 април 1940 20 декември 1943 претседател
45   Гуалберто Вилјароел 20 декември 1943 21 јули 1946 претседател на владина хунта (20 декември 1943 - 5 април 1944)
привремен претседател (5 април 1944 - 6 август 1944)
претседател (6 август 1944 - 21 јули 1946)
46   Нестор Гуиле 21 јули 1946 15 август 1946 претседател на владина хунта
47   Томас Монхе 15 август 1946 10 март 1947 претседател на владина хунта
48   Енрике Херцог 10 март 1947 22 октомври 1949 претседател
49   Мамерто Уриолагоитија 22 октомври 1949 16 мај 1951 в.д. претседател (22 октомври 1949 - 24 октомври 1949)
претседател (24 октомври 1949 - 16 мај 1951)
50   Уго Баливијан 16 мај 1951 11 април 1952 претседател на воена хунра
членови:
Антонио Селеме Варгас
Умберто Торес Ортиз
51   Ернан Силес Зуазо 11 април 1952 16 април 1952 привремен претседател
52   Виктор Паз Естенсоро 16 април 1952 6 август 1956 претседател
53   Ернан Силес Зуазо 6 август 1956 6 август 1960 претседател
54   Виктор Паз Естенсоро 6 август 1960 4 ноември 1964 претседател
55   Рене Бариентос 5 ноември 1964 26 мај 1965 претседател на воена хунта
56   Рене Бариентос + Алфредо Овандо Кандија 26 мај 1965 2 јануари 1966 претседател на воена хунта
57   Алфредо Овандо Кандија 2 јануари 1966 6 август 1966 претседател на воена хунта
58   Рене Бариентос 6 август 1966 27 април 1969 претседател
59   Лус Адолфо Силес Салинас 27 април 1969 26 септември 1969 претседател
60   Алфредо Овандо Кандија 26 септември 1969 6 октомври 1970 претседател
  хунта 6 октомври 1970 7 октомври 1970 членови:
Ефраин Гаучала Ибањез
Фернандо Сатори Рибера
Алберто Албарасин Креспо
61   Хуан Хосе Торес 7 октомври 1970 21 август 1971 претседател
  хунта 21 август 1971 22 август 1971 членови:
Андрес Селич Чоп (претседател)
Уго Ванзер
Хауме Флорентино Мендиета
62   Уго Банзер 22 август 1971 21 јули 1978 претседател
  Виктор Гонсалес Фуентес 21 јули 1978 21 јули 1978 претседател на воена хунта
63   Хуан Переда 21 јули 1978 24 ноември 1978 претседател
64   Давид Падилја 24 ноември 1978 8 август 1979 претседател на воена хунта
65   Валтер Гвевара 8 август 1979 1 ноември 1979 в.д. претседател
66   Алберто Натуш 1 ноември 1979 16 ноември 1979 претседател
67   Лидија Гејлер Техада 17 ноември 1979 18 јули 1980 в.д. претседател
  хунта 18 јули 1980 18 јули 1980 членови:
Луис Гарсија Меза Техада
Валдо Бернал Переира
Рамиро Теразас Родригес
68   Луис Гарсија Меза Техада 18 јули 1980 4 август 1981 претседател
  хунта 4 август 1981 4 септември 1981 членови:
Валдо Бернал Переира
Селсо Торелио
Оскар Хауме Памо
69   Селсо Торелио 4 септември 1981 19 јули 1982 претседател
  хунта 19 јули 1982 21 јули 1982 членови:
Наталио Моралес Миоскера
Оскар Хаиме Памо
Анхел Марискал Гомес
70   Гуидо Вилдосо 21 јули 1982 10 октомври 1982 претседател
71   Ернан Силес Зуазо 10 октомври 1982 6 август 1985 претседател
72   Виктор Паз Естенсоро 6 август 1985 6 август 1989 претседател
73   Хаиме Паз Самора 6 август 1989 6 август 1993 претседател
74   Гонсало Санчес де Лосада 6 август 1993 6 август 1997 претседател
75   Уго Банзер 6 август 1997 7 август 2001 претседател
76   Хорхе Кирога 7 август 2001 6 август 2002 претседател
77   Гонсало Санчес де Лосада 6 август 2002 17 октомври 2003 претседател
78   Карлос Меса 17 октомври 2003 9 јуни 2005 претседател
79   Едуардо Родригес 9 јуни 2005 22 јануари 2006 претседател
80   Ево Моралес 22 јануари 2006 10 ноември 2019 претседател
81 Жанин Ањес 212 ноември 2019 в.д. претседател
81   Луис Арсе ноември 2020 претседател

Наводи уреди

  1. „архивски примерок“. Архивирано од изворникот на 2018-12-11. Посетено на 2012-11-15.

Поврзано уреди

Надворешни врски уреди