Бихар е сојузна држава во Индија со површина од 98,940 км2[1] и 82.998.509 жители. Бихар е трета најголема сојузна држава во Индија. Се наоѓа во источниот дел на Индија. Главен град е Патна. Северно од Бихар е Непал, Утар Прадеш се наоѓа западно, Џарканд е јужно, додека Западен Бенгал источно. Бихар лежи во плодната долина Ганга[2]. Културно го претставува хиндиското срце на Индија. Зборот Бихар потекнува од санскритскиот збор Вихара, кој значи будистички манастир, кои ги имало многу во Бихар.

Воздушен поглед

Позната е по екстремната сиромаштија и лошиот образовен систем.

Наводи уреди

  1. „State Profile“. Government of Bihar. Архивирано од изворникот 22 September 2017. Посетено на 27 September 2017.
  2. „State Profile“. Government of Bihar. Архивирано од изворникот 22 September 2017. Посетено на 17 April 2015.