Битка кај Скулени

Битката кај Скулени се водела помеѓу грчките сили на Филики Етерија и Османлиите и претставува дел од Грчката војна за независност на 29 јуни 1821 година. На чело на грчките востаници бил Гиоргакис Олимпиос а на османлиската Махмуд II[1].Оваа битка започнала неколку денови по Битката кај Драгашани. И во оваа битка, грците биле поразени.

Битка кај Скулени
Дел од Грчка војна за независност
Датум 29 јуни 1821
Место Скулени, Молдавија
Исход Османлиска победа
Завојувани страни
грчки востаници Османлиско Царство
Команданти и водачи
Георгакис Олимпиос Махмуд II
Сила
400-500 војници 5000 војници
Жртви и загуби
375 војници

Наводи уреди

  1. Miller, p. 69.