Филики Етерија или Друштво на Пријатели (грчки: Φιλικὴ Ἑταιρεία или Ἑταιρεία τῶν Φιλικῶν) била тајна организација основана во 1814 во Одеса, чија цел била отфрлање на османлиската власт во Грција и воспоставување на независна грчка држава.[1] Членовите на друштвото биле воглавно млади Фанариоти од Константинопол и Руската Империја, локални политички и воедни лидери од копнена Грција и од островите, како и други православни лидери кои биле под грчко влијание, како Караѓорѓе од Србија,[2] Тудор Владимиреску од Романија, и Арванитските водачи.[3] Друштвото ја иницирало Грчката војна за независност во пролетта 1821.[4]

Знамето на Филики Етерија

Наводи уреди

  1. Alison, Phillips W. (1897). The war of Greek independence, 1821 to 1833. London : Smith, Elder. стр. 20, 21. (retrieved from University of California Library)
  2. Filiki Eteria: The Diaspora Secret Society That Sparked Greek Independence
  3. Clogg, Richard (1976), „'Social Banditry': The Memoirs of Theodoros Kolokotronis“, The Movement for Greek Independence 1770–1821, Palgrave Macmillan UK, стр. 166–174, doi:10.1007/978-1-349-02845-0_10, ISBN 9781349028474
  4. John S. Koliopoulos, Brigands with a Cause – Brigandage and Irredentism in Modern Greece 1821–1912, Clarendon Press Oxford (1987), p. 41.