Битка кај Драгашани

Битката кај Драгашани се водела помеѓу Грците и Османлиите и претставува дел од Грчката војна за независност на 19 јуни 1821 година. На чело на грчките востаници биле Александарос Ипсилантис и Николас Ипсиланти. Александрос сметал дека зад позициите на Грција ќе застане рускиот император Александар I. Сепак, тој не помогнал на востаниците и на Османлиите им било дадено зелено светло за задушување на бунтот.

Битка кај Драгашани
Дел од Грчка војна за независност
Датум 19 јуни 1821
Место Драгашани, Влашка
Исход Османлиска победа
Завојувани страни
Грчки бунтовници Османлиско Царство
Команданти и водачи
Александарос Ипсилантис
Николас Ипсиланти

Османлиите на крајот од битката излегле како победници.[1] И покрај неуспехот на револуцијата во Дунавските провинции, сепак востанието помогнало за започнување на поорганизирана војна против Османлиското Царство на Пелопонез и воведување во втората фаза од грчката револуција.[2]

Наводи уреди

  1. Miller, p. 68.
  2. Goldstein, p. 20.