Битка кај Иванковац

Битката кај Иванковац се одвила на 18 август 1805 година помеѓу Отоманското Царство и српските востаници. Битката е дел од т.н. Прво српско востание. На чело на српските востаници бил Караѓорѓе Петровиќ, кој имал околу 7.000 војници наспроти 15.000 османлиски војници предводени од страна на Хафис-паша. Во оваа битка победиле српските востаници.

Битка кај Иванковац
Дел од Прво српско востание

Мапа на бојното поле
Датум 18 август 1805
Место Иванковац, Србија
Исход Српска победа
Завојувани страни
Србија Српски револуционери Османлиско Царство Отоманско Царство
Команданти и водачи
Србија Караѓорѓе Петровиќ
Србија Миленко Стојковиќ
Османлиско Царство хафиз паша
Сила
околу 7.000 15,000
Жртви и загуби
непознато непознато

Галерија уреди