Битка кај Аламана

Битката кај Аламана се водела помеѓу Грците и Османлиите и претставува дел од Грчката војна за независност во април 1821 година.

Битка кај Аламана
Дел од Грчката војна за независност
Zografos-Makriyannis 04 Battles of Alamana, Agia Marina, Parakitsi detail.jpg
Битка кај Аламана од Зографос.
Датум 22 април 1821 година
Место Термопили, Османлиска Империја
Исход Османлиска победа
Завојувани страни
Flag of Greece (1821).svg Грчки револуционери Flag of the Ottoman Empire (1453-1844).svg Османлиска Империја
Команданти и водачи
Атанасиос Дијакос , Димитриос Панургијас, Јанис Диовуниотис Омер Вриони
Сила
1,500 нередовни 9,000 војници
Жртви и загуби
непознато непознато

БиткаУреди

Омер Бриони, којшто бил командант на турската армија, со околу 800 војници се упатил кон Тесалија за да го задуши бунтот кој избувнал на Пелопонез. Атанасиос Дијакос, Димитриос Панургијас и Јанис Диовуниотис со своите чети, кои броеле околу 1500 востаници, зазеле позиција кај реката Аламана, во близина на Термопили.

Воениот напад на Омер Бриони го принудиле на Димитриос Панургиас и Јанис Диовуниотис да се повлечат, додека пак Атанасиос Дијакос останал сам. По неколку часа, неговата чета доживеала пораз.

Смртта на ДиакосУреди

Во битката, Дијакос бил заробен и однесен кај Омер Вриони, каде бил застрелан во ногата. Бриони му понудил да стане офицер во неговата војска, на кое Дијакос одговорил:

"Јас сум роден Грк и ќе умрам како Грк".

По ова, тој бил убиен.

ЗначењеУреди

И покрај поразот на Грците, смртта на Дијакос на грчката национална кауза и осигурила голем јунак на кој дешешните Грци се гордеат.