Отвори го главното мени

Билион

бројка која изнесува милион милиони по долгата (македонска) скала или илјада милиони по кратката скала

Билион (од француски: billion) — поим кој може да се однесува на два различни броја:

Долга скала (македонска употреба)Уреди

  • 1.000.000.000.000 (милион милиони)[1] или десет на дванаесетти степен (1012) според долгата скала која се користи во Македонија и разни други земји. Претставува износ илјадапати поголем од билионот на кратката скала (подолу), и износ истоветен на трилионот во таа скала.

Кратка скалаУреди

Денес кратката скала е сеприсутна во англојазичните земји. Во САД е усвоена многу одамна, преку Франција.[4] Британија пак, официјално се префрлила на оваа скала дури во 1974 г., иако наоѓала примена во техничката литература и новинарството уште од 1950-тите; денес британскиот билион во долгата скала се јавува поретко.[5]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „билион“ — Лексикон на македонскиот јазик на офф.нет
  2. „How many is a billion?“. oxforddictionaries.com. 
  3. Dent, Susie. „How billions and trillions changed“, BBC News, 28 октомври 2011 (посет. 10 јули 2015 г).
  4. „billion, n.“. OED Online. Oxford University Press. конс. 15 јуни 2019. 
  5. Cracknell, Richard; Bolton, Paul (јануари 2009). Statistical literacy guide: What is a billion? And other units (PDF) (Извештај). House of Commons Library. конс. 10 јули 2015.