Бероунка (чешки: Berounka) е река во западна Чешка. Долга 136 километри, настанува со спојувањето на реките Ухлава, Услава, Мже и Радбуза кај П’лзењ. Во В’лтава се влева во јужниот дел на градот Прага.

Бероунка
Mže
Река
Реката Бероунка под Тетин
Земја Чешка
Градови Тачов, Стрибро, П’лзењ, Бероун, Прага
Главен извор Мже
 - место Грајсбер Валд, Германија
 - височина 726 м
 - должина 106,5 м
 - координати 49°51′10″N 12°28′00″E / 49.85278° СГШ; 12.46667° ИГД / 49.85278; 12.46667
Спореден извор Радбуза
 - височина 869 м
 - должина 112 м
 - координати 49°29′13″N 12°39′58″E / 49.48694° СГШ; 12.66611° ИГД / 49.48694; 12.66611
Влив на изворите П’лзењ
Утока В’лтава
 - местоположба Прага
 - координати 49°59′43″N 14°24′05″E / 49.99528° СГШ; 14.40139° ИГД / 49.99528; 14.40139
Должина 139,1 км
Истек во устие
 - просечен 36 м3
Реката Бероунка со своите притоки Мже (западно) и Радбуза (јужно) и нејзиното влевање во В’лтава. Исто така е покажан и нејзиниот слив
Реката Бероунка со своите притоки Мже (западно) и Радбуза (јужно) и нејзиното влевање во В’лтава. Исто така е покажан и нејзиниот слив
Реката Бероунка со своите притоки Мже (западно) и Радбуза (јужно) и нејзиното влевање во В’лтава. Исто така е покажан и нејзиниот слив

Значајни градови на текот на Бероунка су: П’лзењ, Бероун (реката го добила името по овој град), Карлштејн и Прага. Во централниот дел на текот на реката, се наоѓа Кривоклатско, една од најголемите шуми во Чешка.