Бела гарда (роман)

Белата гарда (руски: Белая гваардия) - роман на рускиот писател Михаил Булгаков.

СодржинаУреди

Осврт кон делотоУреди

Во 1920 година, Булгаков го напишал драмското дело „Браќата Турбини“, кое било основа за подоцнежниот автобиографски роман „Белата гарда“.[1] Самиот роман бил напишан во 1922 година, чиј прв дел бил објавен во 1925 година, во Москва, а романот во целост бил објавен во 1927 година, во Рига, потоа во Париз, додека во СССР бил објавен дури во 1966 година. Според критичарите, Булгаков е „првиот писател кој ја насликал душата на граѓанската војна во Русија“.[2]

НаводиУреди

  1. „Mihail Bulgakov 1891 - 1940. Hronologija“, во: Mihail Bulgakov, Pseće srce. Beograd: LOM, 2008, стр. 122.
  2. „Mihail Bulgakov 1891 - 1940. Hronologija“, во: Mihail Bulgakov, Pseće srce. Beograd: LOM, 2008, стр. 123.