„Бев посилна“ (српскохрватски: Била сам јача) – филм на режисерот Густав Гаврин од 1953 година. Гаврин е автор и на сценариото (во соработка со Радош Новаковиќ ), а главните улоги ги играат: Сава Северова, Мира Ступица, Никола Поповиќ, Божидар Дрниќ и Љуба Тадиќ.[1]

Синопсис

уреди

За време на рацијата што ја спроведува окупаторската власт, една лекарка-партизанка одлучува наместо да побегне со лековите на слободната територија, да остане и да му помогне на болното дете на еден соработник на окупаторот. Благодарение на нејзината помош, детето е спасено, а нејзината лекарска етика победува.

Наводи

уреди