Баскија или Баскиска земја (на баскиски: Euskal Herria; на шпански: País Vasco; на француски: Pays basque) — името на земјата на Баските. Регијата се наоѓа на западните Пиринеи, опфаќајќи ја границата меѓу Франција и Шпанија на брегот на Бискајскиот Залив. Најстарото документирано баскиско име за областа во која живеат е Еускал Херија и датира од 16 век. Оваа регија ги опфаќа границите на шпанските автономни заедници Баскија и Навара и на Северна Баскија во Франција. Таа е земјата на баскискиот народ (на баскиски: Euskaldunak), нивниот јазик (на баскиски: Euskara), култура и традиции. Областа не е ниту јазично ниту културно хомогена, па одредени делови имаат мнозинско население кое не се смета за баскиско.

мапа на локација на Баскија
мапа на локација на Баскија
Грб на Баскија
Грб на Баскија