Басајски јазикформозански јазик кој се зборувал на територијата на денешен Тајпеј во северен Тајван. Јазикот го зборувале народите Басаи, Каукаути и Тробијавани. Податоци за јазикот се црпат од белешките на Ерин Асаи од 1936 година, кои биле собрани од последните говорници на јазикот.

Басајски јазик
Застапен воТајван
Говорнициисчезнат  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3byq

Дијалекти уреди

Јазикот ги содржел следните дијалекти:

  • тробијавански
  • линавски
  • какаутски

Користена литература уреди

  • Li, Paul Jen-kuei (1999). Some problems in the Basay language. In Zeitoun, E., & Li, P. J-K., Selected Papers From the 8th International Conference on Austronesian Linguistics. Taipei, Taiwan: Academica Sinica.

Поврзано уреди